Uzņēmums iesūdz tiesā Norvēģijas valsti par izlūkdienestu neveiklību spiegu vervēšanā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: AP/Scanpix

Betona ražotājs "Olen Betong" pirmdien iesūdzējis tiesā Norvēģijas valsti, apgalvojot, ka izlūkdienestu neveiklība spiegu vervēšanā nodarījusi finansiālus zaudējumus uzņēmumam.

Uzņēmums Oslo apgabaltiesā apsūdzēja Norvēģijas iekšējās izlūkošanas un ārējās izlūkošanas dienestus par kontaktēšanos ar diviem "Olen Betong" darbiniekiem, kuri strādāja Krievijas Murmanskas apgabalā, ar mērķi padarīt viņus par ziņotājiem.

"Olen Betong", kam ir darījumi Krievijas ziemeļrietumos, apgalvo, ka izlūkdienesti pēdējos desmit gados vairākkārt atklāti sazinājušies ar uzņēmuma darbiniekiem. Tas piesaistījis Krievijas valdības aģentūru interesi un rezultātā "Olen Betong" zaudējis nozīmīgu līgumu Krievijā un uzņēmuma dibinātājam Atlem Bergem un darbiniekam Kurtam Sto radušās juridiska rakstura problēmas.

Berge un Sto tika aizturēti un nopratināti Murmanskā un pēc tam uz desmit gadiem pasludināti par nevēlamām personām Krievijā.

"Olen Betong" advokāts Pērs Ristvets sacīja, ka šī ir unikāla lieta Norvēģijas tieslietu vēsturē.

"Norvēģijai ir un jābūt izlūkdienestiem. Bet tiem nedrīkst atļaut darboties veidā, kas pakļauj privātpersonas un uzņēmumus pārāk lielam riskam," tiesā norādīja Ristvets.

Viņš uzsvēra, ka robežai ir jābūt.

"Olen Betong" prasa  no valsts 140 miljonus Norvēģijas kronu (13,7 miljonus eiro) lielu kompensāciju par izlūkdienestu nodarītajiem zaudējumiem.

Valsts ir atzinusi, ka izlūkdienesti mēģinājuši kontaktēties ar uzņēmuma darbiniekiem, bet noliedza, ka dienesti būtu rīkojušies bezrūpīgi.

"Norvēģijas izlūkdienesti ir darījuši savu darbu," tiesā paziņoja Norvēģijas ģenerālprokurors Fredriks Sejersteds.

Plānots, ka tiesas process ilgs piecas dienas, un uz liecinieku sola sēdīsies bijušais ārlietu ministrs Jūnass Gārs Stēre un norvēģis Frūde Bergs, kas bija ieslodzīts Krievijā par spiegošanu, bet pagājušajā gadā tika atbrīvots spiegu apmaiņas rezultātā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu