ANO: "Islāma valsts" pastiprina uzbrukumus Sīrijā un Irākā (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Džihādistu grupējuma "Islāma valsts" ekstrēmisti pēc savu teritoriju zaudēšanas Sīrijā un Irākā rīko arvien pārdrošākus uzbrukumus šajās valstīs un plāno savu kaujinieku izlaušanos no cietumiem, teikts jaunā ANO ekspertu ziņojumā.

Ekspertu grupa ziņojumā ANO Drošības padomei konstatējusi, ka "Islāma valsts" arī izmanto drošības nepilnības Sīrijā un Irākā.

Eksperti, kas novēro sankcijas pret šo grupējumu un pret "Al Qaeda", uzskata, ka nav skaidrs, vai "Islāma valsts" jaunais līderis Abu Ibrahims al Hašemi al Kuraiši spēj efektīvi vadīt grupējuma dažādos un izkliedētos atbalstītājus un fililāles.

Vārdā nenosauktas ANO dalībvalstis gan provizoriski vērtē, ka šī ekstrēmistu grupējuma stratēģiskais virziens nav mainījies pārvaldes, propagandas un vervēšanas ziņā, un ka vadība un kontrole starp grupējuma "kodolu konflikta zonā un filiālēm ārvalstīs tiks saglabāta".

Iepriekšējais "Islāma valsts" līderis Abu Bakrs al Bagdadi oktobrī tika nogalināts ASV uzlidojumā Sīrijas Idlibas provincē.   

Eksperti atzina, ka "vēl arvien ir akūts" jautājums par ārzemniekiem, kas ieradās cīnīties par "Islāma valsti" un bija daļa no šī grupējuma "kalifāta" Sīrijā un Irākā.

ANO dalībvalstis lēš, ka vēl ir dzīvi viena trešdaļa vai divas trešdaļas no 40 000 cilvēku, kas pievienojās šim "kalifātam".

ASV bruņoto spēku kontingenta samazināšana Sīrijā ir radījusi bažas par drošības spēku valsts ziemeļaustrumos spēju "saglabāt adekvātu kontroli pār apcietinātajiem "Islāma valsts" kaujiniekiem un viņu ģimeņu locekļiem, kuru skaits pārsniedz 100 000", teikts ekspertu ziņojumā. 

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu