Koronavīrusa sekas sākušas ietekmēt naftas cenas (16)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Lielākie naftas ražotāji pasaulē plāno samazināt naftas ieguves apjomus, lai cīnītos pret koronavīrusa uzliesmojuma radītajām sekām. Naftas eksportētājvalstu organizācijas (OPEC) valstu pārstāvji plāno rīkoties, lai mazinātu naftas cenu kritumu, vēsta BBC.

Tiek norādīts, ka jēlnaftas cena ir sasniegusi zemāko punktu gada laikā, un kopš janvāra sākuma tā samazinājusies par 20%. Tas rada jautājumu – kāpēc vīrusa uzliesmojumam ir tik liela ietekme uz globālo enerģētikas tirgu?

Jaungada svinības Ķīnā tika pagarinātas, lai mazinātu vīrusa izplatību, tāpat Ķīnā ir spēkā dažādi ierobežojumi, kas attiecas uz ceļošanu un tirdzniecību, savukārt vairākas fabrikas, biroji un veikali ir slēgti.

Tas, savukārt, nozīmē, ka lielākajam jēlnaftas importētājam pasaulē, kas parasti patērē 14 miljonus barelu dienā, šobrīd vajag mazāk naftas, lai nodrošinātu enerģiju ražotnēm, transportlīdzekļiem un cita veida tehnikai.

Ļoti ticams, ka vīrusam būs liela ietekme arī uz lidmašīnu dzinēju degvielas pieprasījumu visā pasaulē, jo vairākas aviokompānijas jau pašlaik ir apturējušas lidojumus uz Ķīnu. “Bloomberg” šonedēļ ziņoja, ka naftas patēriņš Ķīnā ir krities par 20%. Šis apjoms ir līdzvērtīgs tam, ko ik dienas izmanto Lielbritānija un Itālija kopā ņemtas.

Āzijas lielākais naftas pārstrādātājs “Sinopec”, kas pieder Ķīnas valdībai, ir samazinājis naftas pārstrādes apjomu līdz 600 000 bareliem dienā. Šāds samazinājums ir lielākais pēdējo vairāk nekā 10 gadu laikā.

Kā vīruss ietekmē globālo ekonomiku kopumā?

Asais pieprasījuma kritums pēc jēlnaftas ir skaidrs signāls tam, ka Ķīnas biznesa aktivitāte un valsts ekonomiskā izaugsme varētu samazināties vēl vairāk. Jau pašlaik Ķīnas ekonomiskās izaugsmes rādītāji ir vājākie pēdējo 30 gadu laikā.

Ķīna ir otra lielākā ekonomika pasaulē un tā ir ārkārtīgi svarīga globālajai ekonomiskajai izaugsmei. Jebkādi negatīvi faktori Ķīnas ekonomikā noteikti atstās ietekmi arī uz globālo ekonomiku.

Šonedēļ Starptautiskā Valūtas fonda vadītāja Kristalina Georgijeva sacīja, ka vīrus izplatība ietekmēs pasaules ekonomisko izaugsmi īstermiņā, taču par ilgtermiņa sekām vēl spriest pāragri.

“Mums ir jāsaprot, cik ātri varam rīkoties, lai apturētu koronavīrusu, un cik efektīvi būs tā ierobežošanas pasākumi nākotnē,” teica Georgijeva.

Ko darīs naftas ražotāji?

Pasaulē lielākie naftas ražotāji arvien vairāk spriedīs par produkcijas apjomu samazināšanu, lai mazinātu cenu kritumu.

OPEC valsts Irāna pirmdien aicināja atbalstīt pasākumus, lai mazinātu koronavīrusa radīto pieprasījuma kritumu.

Sagaidāms, ka OPEC valstu diskusijās tiks runāts par to, vai samazināt naftas ieguves apjomus par miljonu barelu naftas dienā. Tiek norādīts, ka pašlaik naftas ražotāji neizslēdz iespēju, ka situācija var arī pasliktināties.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu