Pirmo reizi nofilmēts, kā pelēkie roņi plaukšķina zem ūdens

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Jaunā video pirmo reizi redzams, kā roņi plaukšķina pleznas, lai aizbaidītu sāncenšus un izrādītos potenciālās mātītes priekšā.

Video uzņēmušais pētnieks Dens Bērvils stāstīja, ka roņu plaukšķināšana nav nekas neparasts zoodārzā vai akvārijā, tomēr šī darbība nekad iepriekš nebija novērota savvaļā un zem ūdens.

Bērvila videoklipā, kas aprakstīts zinātniskajā žurnālā “Marine Mammal Science”, redzams, kā pelēko roņu tēviņš cita tēviņa priekšā vairākas reizes noplaukšķina pleznas, radot izteiktu skaņu.

Pelēkie roņi ir apbrīnojami un sociāli radījumi. Verbālie signāli (ņurdēšana, šņākšana, rējieni u.c.) bieži tiek izmantoti roņu komunikācijā, savukārt neverbālie signāli, piemēram, plaukšķināšana ar pleznām, parasti novērojama virs ūdens.

Pēc 17 gadu ilgiem ceļojumiem, lai novērotu šo parādību, Bērvilam tas izdevās 2017. gada 17. oktobrī netālu no Anglijas ziemeļaustrumu krastiem. Līdzīgu uzvedību Bērvils novēroja arī piecos citos gadījumos un plaukšķināšanu 20 gadu ilgā periodā bija dzirdējis vairāk nekā 20 reizes.

Pats plaukšķis ir 0,1 sekundi īss un rada augstas frekvences troksni, kas sniedz konkrētu vēsti blakus esošajiem roņiem.

NOSKATIES VIDEO:

Balstoties uz pētnieku novērojumiem, plaukšķināšanu veic roņu tēviņi un tā ir adresēta citiem tuvumā esošajiem roņiem. Parasti vienā reizē ronis veic vienu vai divus plaukšķus.

Pētījuma autori šo plaukšķināšanu identificē tikai kā tēviņu darbību, kas tiek veikta, lai atbaidītu sāncenšus un pievērstu mātītes uzmanību spēcīgajam un skaļi plaukšķināt spējīgajam tēviņam.

“Atkarībā no konteksta plaukšķināšana var vai nu atbaidīt sāncenšus, vai pievilināt mātītes. Līdzīgi gorillas bungo pa savām krūtīm, kas arī vēsta divas lietas: es esmu spēcīgs, turies pa gabalu; un es esmu spēcīgs, man ir labi gēni,” skaidroja pētījuma autors Deivids Hokings.

Līdzīga uzvedība virs ūdens novērota arī citu jūras zīdītāju vidū, piemēram, plankumainie roņi mēdz plaukšķināt pleznas, lai piesaistītu mātīšu uzmanību un aizbaidītu sāncenšus no savas teritorijas.

“Tas, kas pelēkos roņus atšķir no citiem, ir tas, ka viņi kā cilvēki burtiski plaukšķina ar priekšējiem locekļiem, turklāt viņi to dara zem ūdens,” izdevumam “The Conversation” komentēja pētījuma autori.

Lai kāds arī būtu patiesais iemesls, šī plaukšķināšana izskatās svarīga sociāla uzvedība.

Iepriekšējos pētījumos zinātnieki atklāja, ka pelēkie roņi spēj atdarināt cilvēka runāšanu un dziedāšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu