Notiesāts par slepkavību, bet soctīklos bildes no pasēdēšanas mājās: Igaunijā noslepkavotās pusaudzes māte meklē atbildes (18)

TVNET/Postimees
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

2018.gada aprīlī Kohtla-Jervē, Igaunijas ziemeļrietumos, tika noslepkavota 15 gadus veca meitene. Nastjas līķi atrada uz ielas ar durtām brūcēm. Nastjas bijušajam draugam par slepkavību piesprieda 16 gadu cietumsodu, taču šī gada janvārī meitenes radi "Instagram" ieraudzīja ko šokējošu - puisis, kuram būtu jāatrodas cietumā, publicējis bildes no pasēdēšanas ģimenes lokā savās mājās.

Spriežot pēc fotogrāfijām, par slepkavību notiesātais Artjoms Droņikovs un viņa tuvinieki bija labā un bezrūpīgā noskaņojumā.

Par šo gadījumu publiski izskanējusī informācija liecina, ka nozieguma izdarīšanas laikā 18 gadus vecais Droņikovs esot savu draudzeni ilgstoši psiholoģiski terorizējis un bijis fiziski vardarbīgs. Viņš esot izvirzījis dažādus noteikumus, ko meitene drīkst vai nedrīkst darīt, kā arī panācis, ka Nastja norobežojas no ģimenes un draugiem, nestāsta viņiem par notiekošo. Tomēr pazīstamie stāsta, ka Nastja vairākkārt esot ierunājusies, ka Artjoms varētu viņu kādu dienu nogalināt.

Nastjas māte Katrīna Konaha stāsta, ka divas nedēļas pēc fotogrāfiju parādīšanās sociālajos tīklos viņa joprojām neesot saņēmusi nekādus paskaidrojumus no Austrumviru cietuma, kurā Droņikovs izcieš sodu.

"Mūsu valsts ir maza, un es jutos un joprojām tā, ka šīs sāpes ar mani dala tūkstošiem cilvēku. Esmu visiem ļoti pateicīga par atbalstu," viņa norāda vēstulē portāla "Postimees" krievvalodīgajai versijai. 

Foto: Instagram

Viņa raksta, ka Droņikova tiesāšana sākās 2019.gadā un ilga divus mēnešus. 6.maijā Droņikovu notiesāja par slepkavību, kas pastrādāta nežēlīgā veidā. Droņikovs vainu neatzina. Spriedums stājās spēkā 21.septembrī.

"Taču 2020.gada 14.janvārī es piedzīvoju pilnīgu neizpratni, bezspēcību, pazemojumu un milzīgas dusmas uz sistēmu," stāsta nogalinātās meitenes māte. "Sociālajos tīklos ieraudzīju Droņikova fotogrāfiju - mājās, ģimenes lokā. Pēc tam man sāka zvanīt meitas draudzenes. Tie paši bērni, kuri pret viņu liecināja tiesā. Viņas bija panikā, ieraugot šīs fotogrāfijas. Nodomāja, ka viņš atbrīvots. Viņas baidās no atriebības un vajāšanas."

Konaha sazinājās ar prokurori. Viņa noskaidroja, ka notiesātais 14.janvārī patiešām esot atradies savās mājās, taču vakarā atkal atgriezies cietumā. Visu šo laiku viņš esot uzraudzīts, līdz ar to viņam nebija iespējas iebiedēt lieciniekus vai kādam draudēt. 

Konaha gan pauž neizpratni, kāpēc ģimene nevarēja ar Droņikovu tikties cietumā un kāpēc par nežēlīgu slepkavību notiesāts cilvēks tiek izlaists brīvībā jau nepilnu četru mēnešu laikā pēc sprieduma pasludināšanas. Turklāt kāpēc apsargātāji pieļāva, ka ieslodzītais publicē šādus attēlus sociālajos tīklos?

Dienā, kad Konaha ieraudzīja "Instagram" publicēto fotogrāfiju, viņa Austrumviru cietumam nosūtīja elektronisku vēstuli krievu valodā. Uz to viņa saņēma formālu atbildi, ka sarakste jāveic igauņu valodā un ar elektronisko parakstu.

Uz pareizi noformētu vēstuli cietuma pārstāvis Argo Tomingass atbildēja piektdien. Viņš apstiprināja, ka Droņikovs atrodas cietumā.

Taču viņš sodu izciešot jauno ieslodzīto nodaļā, kurā darbojas motivācijas sistēma: ja ieslodzītais 12 nedēļas bez pārtraukuma izceļas ar labu uzvedību, tad viņu var atalgot ar neilgu māju apciemojumu.

Neskatoties uz piespriesto sodu, jāņem vērā, ka kādreiz tas beigsies un Droņikovs atgriezīsies sabiedrībā. Tuvas attiecības ar ģimeni un citiem tuviniekiem palīdz pēc iznākšanas no cietuma labāk iekļauties sabiedrībā, norāda Tomingass.

Tomingass pauž nožēlu par to, ka māju apciemojuma attēli nonākuši sociālajos tīklos. Ieslodzītie nedrīkst izmantot ierīces ar interneta savienojumu. Tomēr cietuma uzraugi, kas pavada ieslodzīto, nevar aizliegt radiniekiem izmantot savas ierīces un publiskot informāciju. Konkrētajā gadījumā attēlu publicēja Droņikova radiniece vai draudzene.

Cietuma pārstāvis arī uzsvēra, ka tādas privilēģijas kā māju apciemojums netiek piešķirtas automātiski - katrs gadījums tiekot izvērtēts atsevišķi. Pašlaik tiekot izmeklēti notikušā apstākļi.

Konaha sūdzas, ka cietuma skaidrojumos neesot radusi atbildi uz pašu galveno jautājumu: kāpēc pret ieslodzīto, kurš pavisam nesen notiesāts par nežēlīgu slepkavību, izturas tik pretimnākoši?

"Tas nav normāli," viņa uzskata. "Ja valdība šādi auklēsies ar slepkavām, viņi nebaidīsies atgriezties cietumā. Nu, padomājiet - aiziet pie mammas saēsties pīrāgus un tad nāk atpakaļ. Es saprastu, ja runa būtu par kādu mazgadīgu zagli, bet ne jau par slepkavu! Domāju, ka šis jautājums ir jāuzdod."

Konaha grasās par cietumu iesniegt sūdzību Igaunijas Tieslietu ministrijai un prezidentei.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu