Deputāti aicinās IZM finansiāli atbalstīt aviācijas nozares studentus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Lūka / LETA

Saeimas Ilgtspējīgās attīstības komisija aicinās Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) izveidot finansiālu atbalsta sistēmu aviācijas nozares studentiem, šodien nolēma komisijas deputāti. 

Komisija šodien pārrunāja aviācijas nozares iespējamos mērķus saistībā ar 2021-2027.gadā "Nacionālā attīstības plāna 2027" izstrādi.

Latvijas Aviācijas asociācijas prezidents Artūrs Kokars sēdē stāstīja, ka pašreiz aviācijas nozares tiešā ietekme uz iekšzemes kopproduktu (IKP) veido 0,75%, bet līdz 2027.gadam nozares daļai jāsasniedz vismaz 0,9% no IKP.

Kā vienu no iespējamiem šķēršļiem aviācijas nozares attīstībai Kokars minēja darbaspēka nepietiekamību, uzsverot, ka darbaspēks pietrūkst kvalificētajās profesijās - piloti un gaisa satiksmes dispečeri.

Kokars uzsvēra, ka ir jāveido mehānisms, ka tiek veidota valsts garantija un studenti, kuri grib iegūt pilota vai gaisa satiksmes dispečera kvalifikāciju, var saņemt valsts garantētu kredītu ar nosacījumu, ka viņiem ir noslēgts darba priekšlīgums ar darba devēju. Asociācijas prezidents norādīja, ka tādā veidā jaunietis iegūtu 100 000 eiro pilota kursa pabeigšanai.

"Studentam jau mācību laikā jābūt redzējumam, ka apgūstamajā profesijā viņš saredz darba vietu. Turklāt nozares spēlētāji būtu gatavi sadarboties ar augstskolām, ja būtu valsts atbalsts. Jādod uzņēmumiem motivācija," teica Kokars.

Viņš stāstīja, ka pērnā gada nogalē asociācija ar šādu pašu aicinājumu - studiju kreditēšanu iestrādāt pilotu un dispečeru apmācībās - jau ir vērsusies Izglītības un zinātnes ministrijā, kā arī Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā, tomēr netika uzklausīti.

Komisijas deputāti vienojās nosūtīt vēstuli Izglītības un zinātnes ministrijai, aicinot atbalstīt aviācijas izglītību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu