Grieķijā konstatē pirmo saslimšanu ar Āfrikas cūku mēri (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Grieķijā, Seres reģionā kādā piemājas saimniecībā ar 32 cūkām konstatēts Āfrikas cūku mēris (ĀCM), kas ir pirmais saslimšanas ar šo dzīvnieku infekcijas slimību gadījums šajā valstī, liecina informācija Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) mājaslapā.

Tādējādi Grieķija ir desmitā Eiropas Savienības (ES) valsts, kurā konstatēta šī dzīvnieku infekcijas slimība.

PVD mājaslapā joprojām pieejama informācija ar aicinājumu cūku turētājiem Latvijā stingri ievērot noteiktos biodrošības pasākumus.

LETA jau vēstīja, ka mežacūku populācijā ĀCM šogad līdz šim Latvijā kopumā konstatēts 48 mežacūkām 25 novadu 36 pagastos. Savukārt 2019.gadā kopumā ĀCM Latvijā tika konstatēts 430 meža cūkām 70 novados un 181 pagastā, kas ir apmēram uz pusi retāk nekā gadu iepriekš. 

Savukārt mājas cūkām ĀCM 2019.gadā konstatēts vienu reizi - saimniecībā ar 52 mājas cūkām, kas arī bija vienīgais slimības uzliesmojums mājas cūkām Latvijā pērn.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu