Sirds veselības skaitļi, kam jāpievērš uzmanība": pulss, holesterīns, glikoze...

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: depositphotos.com

Lai vērstu uzmanību sieviešu sirds veselībai, ik gadu februāra sākumā pasaulē tiek atzīmēta Wear Red Day, kas ir sieviešu sirds veselības veicināšanas kustības Go Red For Women akcija un kuras ietvaros dāmas tiek aicinātas vilkt sarkanas kleitas.

Sirds veselības skaitļi, kam jāpievērš uzmanība:

  • Par ideālu asinsspiedienu visos vecumos tiek uzskatīts - 120/80 mmHg. Par paaugstinātu asinsspiedienu jeb hipertensiju var liecināt šādi skaitļi: =140/90 mmHg, mērot pie ārsta; =135/85 mmHg, mērot mājās
  • Ieteicamais pulss miera stāvoklī: 60-75 reizes/minūtē
  • Kopējam holesterīna līmenim jābūt zem 5mmol/l
  • Cilvēkiem ar zināmu/pierādītu holesterīna izgulsnēšanos sirds vai citās artērijās (ļoti augsts risks) ZBLH līmenim asinīs ir jābūt zem 1,4 mmol/l.
  • Cilvēkiem ar būtiski paaugstinātu risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām (augsts risks) ZBLH līmenim asinīs ir jābūt zem 1,8 mmol/l.
  • Ja sirds un asinsvadu slimību risks tiek vērtēts kā mērens/vidēji paaugstināts, ieteicamais ZBLH līmenis ir zem 2,6 mmol/l.
  • Veseliem cilvēkiem bez sirds un asinsvadu slimību riska faktoriem ZBLH līmenim ir jābūt zem 3,0 mmol/l.
  • Optimālais glikozes ("cukura") līmenis tukšā dūšā: zem 5,5 mmol/l.

Latvijas iedzīvotāju veselību ietekmējošo paradumu pētījums liecina, ka 12% sieviešu smēķē (teju 18% sieviešu vecumā no 35 līdz 44 gadiem, 10% vecumā no 15 līdz 24 gadiem). Saskaņā ar Latvijas iedzīvotāju kardiovaskulāro slimību riska faktoru šķērsgriezuma pētījumu

40% sieviešu ir arteriāla hipertensija, 78% sieviešu ir paaugstināts holesterīna līmenis, 25% paaugstināts cukura līmenis asinīs un teju 33% ir ar aptaukošanos (ĶMI (ķermeņa masas indekss) virs 30).

Izplatītākie ietekmējamie riska faktori sievietēm ir smēķēšana, dislipidēmija (augsts holesterīna līmenis), paaugstināts asinsspiediens, cukura diabēts, palielināts svars un aptaukošanās, neracionāls uzturs, mazkustīgums, liels alkohola patēriņš, stress, depresija.

Kustības Go Red For Women vēstnese Latvijā, kardioloģe Iveta Mintāle: "Nereti sievietes par sirds slimībām uzzina novēloti, jo pazīmes var nebūt tipiskas -

neraksturīgs nogurums, miega traucējumi, elpas trūkums, gremošanas traucējumi, vājums, sirdsklauves, smaguma sajūta rokās.

Taču patiesībā šie var būt pirmie vēstneši, kad negaidot, jāgriežas pie ārsta. Labā ziņa ir tāda, ka ļoti daudzus sirds slimību riska faktorus varam novērst pašas un attālināt slimības attīstību, atsakoties no kaitīgiem ieradumiem, regulāri un ar prieku kustoties, veselīgi ēdot un pārbaudot savus veselības rādītājus. Dāmas, mēs esam tā vērtas, lai pasniegtu sev ik dienu nenovērtājamas balvas - veselību, labu garastāvokli un brīnišķīgu izskatu!"

Inese Mauriņa, biedrības ParSirdi.lv vadītāja: "Sirds slimības ir sieviešu nāves iemesls nr.1 Latvijā un pasaulē, taču par to zina tikai retais. Nereti sievietes rūpēs par ģimenei un ikdienas pienākumiem piemirst par sevi, nepievēršot pietiekamu uzmanību slimību simptomiem, kas neārstēti var novest pie nepatīkamām sekām. Akcijas mērķis ir ne tikai izglītot par izplatītākajiem sieviešu sirds veselības riska faktoriem, bet arī iedvesmot Latvijas sievietes pārmaiņām dzīvesveidā un attieksmē pret savu veselību, kā arī iedrošināt rīcībai. Īpaša uzmanība pasākumā tiks pievērsta ģimenes hiperholesterinēmijai - slimībai, kad paaugstināts holesterīns tiek ģenētiski pārmantots no vecākiem un laicīgi neatklāts palielina nopietnu sirds un asinsvadu slimību risku sievietēm agrīnā vecumā."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu