VNĪ noliedz, ka Rīgas dome būtu rosinājusi ierīkot parku Brīvības gatvē

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste / LETA

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) noraida Rīgas mēra Oļega Burova (GKR) izteikumus, ka Rīgas dome savulaik rosinājusi VNĪ ierīkot parku Valsts drošības dienesta (VDD) jaunajai ēkai nolūkotajā zemesgabalā Brīvības gatvē 207.

Burovs vakar Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdē sacīja, ka pirms dažiem gadiem Rīgas dome pati bija ierosinājusi veidot teritorijā zaļo zonu, tomēr jau toreiz VNĪ norādījusi, ka teritoriju plānots apbūvēt, gan neprecizējot to, ko tur plānots celt. Burovs sacīja, ka VNĪ nebija vērsusies Rīgas domē, lūdzot atrast kādas citas teritorijas potenciālai būvniecībai.

VNĪ noraidīja Burova izteikumus, ka Rīgas dome būtu rosinājusi VNĪ ierīkot parku Brīvības gatvē 207. VNĪ rīcībā neesot oficiālas informācijas, kas apliecinātu Rīgas mēra izteikumus, ka pašvaldība jau pirms vairākiem gadiem piedāvājusi mainīt zonējumu šajā vietā.

VNĪ uzsver, ka Rīgas pašvaldības ilgtermiņa teritorijas attīstības plānošanas dokumentos īpašums Brīvības gatvē 207 paredzēts kā publiskas apbūves teritorija, kas pieļauj, ka teritorijā tiek attīstītas valsts un pašvaldību būves, tai skaitā pieļauta valsts aizsardzības objektu un drošības objektu būvniecība. Ar šajā dokumentā paredzēto teritorijas zonējumu rēķinās visi nekustamo īpašumu attīstītāji, tai skaitā VNĪ.

"VNĪ vienmēr paļāvies uz Rīgas pilsētas pašvaldību kā stabilu sadarbības partneri. VNĪ plānojot valsts iestāžu infrastruktūras attīstību ņemt vērā saistošo regulējumu, jo īpaši Rīgas pilsētas pašvaldības teritorijas plānošanas dokumentus un paļaujas uz to ilgtspēju un atbilstību pilsētas attīstības plāniem," teikts uzņēmuma paziņojumā, "VNĪ īpašumu vienmēr paredzējusi publisko iestāžu vajadzībām - jau 2005.gadā Ministru kabinets apstiprināja Tieslietu ministrijas virzīto informatīvo ziņojumu "Par esošo situāciju Rīgas apgabaltiesas jautājumā", kas paredzēja īpašumā izvietot Rīgas apgabaltiesas ēkas jaunbūvi. Ekonomiskajai krīzei aizsākoties, 2010.gadā projekts ar Ministru kabineta lēmumu tika apturēts."

Uzņēmums uzsver, ka pilsētplānošana, tostarp, zaļo teritoriju savlaicīga attīstība, ir pašvaldības uzdevums, nevis VNĪ atbildība, un pašvaldībai ir jebkuru tās teritorijā plānotu būvprojektu, ciršanas atļauju saskaņošanas pilnvaras. Rīgas pašvaldība visas nepieciešamās atļaujas skaņojusi un savlaicīgi izsniegusi arī šajā gadījumā, uzsvēra VNĪ.

Jau vēstīts, ka Rīgā, bijušā velotreka "Marss" vietā, plānots būvēt jaunu ēku VDD, tādējādi, visticamāk, nebūs lemts piepildīties VEF rajona nekustamo īpašumu attīstītāju un iedzīvotāju iecerei šajā teritorijā izveidot parku.

VDD aģentūru LETA informēja, ka lēmums par jaunas VDD ēkas celšanu šajā vietā pieņemts 2017.gadā, bet šogad tikšot sākta būvniecība. VDD līdz šim neesot informējis sabiedrību par ieceri, jo neesot bijis tiesīgs publiskot informāciju, lai nepārkāptu likuma "Par valsts noslēpumu" normas. Tomēr tagad, ņemot vērā sabiedrības interesi, pieņemts lēmums deklasificēt daļu informācijas par plānoto VDD attīstības projektu.

Jauna ēka VDD esot nepieciešama, jo pašlaik VDD ir izvietots vairākās ēkās un dienesta rīcībā esošās telpas esot nolietojušās. "Ņemot vērā tehnoloģiju attīstību un aizvien pieaugošos drošības izaicinājumus", VDD pašreizējās telpas tuvākajā nākotnē kļūšot neatbilstošas VDD kā NATO un Eiropas Savienības dalībvalsts specdienesta vajadzībām un vairs nespējot "pilnvērtīgi nodrošināt dienesta attīstību". Šī iemesla dēļ dienestam esot nepieciešamas "jaunas, piemērotas telpas, kas ļautu reaģēt uz mūsdienu drošības izaicinājumiem".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu