Levits: Mūsu valsts pārvaldība nav pietiekami moderna, tā līdzinās lielai pašvaldībai (9)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvijas valsts pārvaldība ir piemērota 20.gadsimta valstij, tā līdzinās lielas pašvaldības pārvaldībai, jo nav pietiekami kompleksa un "nenosedz" visas jomas, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" izteicās Valsts prezidents Egils Levits. 

Šai tēmai viņš pievērsās, atbildot uz jautājumu par nepieciešamību pilnveidot un stiprināt Latvijas mediju sistēmu.

"Mēs esam pieraduši pie politiskās un pārvaldības sistēmas, kas ir piemērota varbūt tādai 20.gadsimta valstij. Tas ir tāds lielākas pašvaldības līmenis. Moderna valsts ir ļoti komplicēta valsts ar dažādām institūcijām un dažādām politikām. Man jāsaka, ka vesela virkne politikas jomu mums nav nosegta politiskā līmenī," atzīmēja Valsts prezidents.

Viņš norādīja, ka Latvijā ir definēta, piemēram, ārpolitika vai ekonomikas politika, bet nav definēta, piemēram, mediju politika. Prezidenta skatījumā, tas būtu valdības uzdevums - konsolidēt skaidru mediju politiku, kas ietver visu informatīvo telpu visplašākajā izpratnē - gan sabiedriskos, gan komerciālos medijus, gan arī sociālos tīklus.

Pēc prezidenta domām, lai panāktu modernāku un kvalitatīvāku valsts pārvaldību, ir jābūt labai likumdošanai, savukārt to var panākt, ieviešot neatkarīgu institūciju, kura dotu savu izvērtējumu par svarīgiem likumprojektiem - Satversmes grozījumiem, jauniem likumiem un nozīmīgiem grozījumiem esošajā likumdošanā. Šim nolūkam Levits jau iepriekš paudis nepieciešamību veidot Valsts padomi. "Valsts padome, protams, nevarētu pieņemt lēmumu, (..) bet būtu šis viedoklis blakus likumprojektam, un tad Saeima varētu labāk izvērtēt, vai tas ir pieņemami, vai nav pieņemami, varbūt dažus priekšlikumus iestrādāt, citus noraidīt," izteicās Valsts prezidents.

Kā ziņots, šodien plkst.10 Saeimā notiks diskusija "Valsts padomes loma likumdošanā", kuras mērķis ir viedokļu apmaiņa par ideju Latvijā izveidot neatkarīgu Valsts padomi un tās iespējamo devumu likumdošanas kvalitātes celšanā, aģentūru LETA informēja parlamentā.

Klātesošie arī diskutēs, vai un kāpēc būtu nepieciešams šāds institūts un kā tas iekļausies Latvijas konstitucionālajā sistēmā.

Diskusiju atklās Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK), savukārt uzrunu "Valsts padome Latvijas valsts ilgtspējai" teiks Valsts prezidents Levits.

Par Valsts padomi Latvijas konstitucionālajā iekārtā runās Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele. Tāpat diskusijas dalībniekus uzrunās Francijas Valsts padomes Finanšu departamenta prezidents Žans Gereminks.

Satversmes tiesas tiesnesis Gunārs Kusiņš runās par izpētes nozīmi normatīvo aktu sagatavošanā, savukārt Satversmes tiesas priekšsēdētājas vietniece Sanita Osipova - par demokrātiju un varas dalīšanu mūsdienu Eiropā.

Pēc uzrunām ievadvārdus diskusijai teiks Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere (JV), savukārt pasākumu moderēs Irēna Kucina, Valsts prezidenta padomnieku biroja vadītāja, padomniece tiesiskuma un Eiropas Savienības tiesību politikas jautājumos.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu