Sāk kriminālprocesu par, iespējams, nelikumīgas LDz struktūrvienības izveidošanu (19)

CopyLinkedIn Draugiem X
VAS "Latvijas Dzelzceļš".
VAS "Latvijas Dzelzceļš". Foto: Zane Bitere/LETA

Prokuratūra sākusi kriminālprocesu par VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz), iespējams, nelikumīgas struktūrvienības izveidošanu, kā rezultātā uzņēmumam deviņu gadu laikā nodarīti gandrīz miljona eiro lieli zaudējumi.

Ceturtdien Ģenerālprokuratūra, izskatot satiksmes ministra Tāļa Linkaita (JKP) 20.janvāra iesniegumu, ir sākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma nodaļas pazīmēm par noziedzīgiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā, kas, iespējams, saistīti ar korupciju, aģentūru LETA informēja prokuratūras preses pārstāve Una Rēķe.

Kriminālprocesā tiks izmeklēta iespējama Satiksmes ministrijas atbildīgo amatpersonu atbalstīta nelikumīgas LDz pārvaldes institūcijas izveidošana un ar to saistīta nelikumīga amata atlīdzības, pabalstu un kompensāciju pielīgšana, aprēķināšana un izmaksa deviņos gados. Ņemot vērā minēto, LDz nodarīts kaitējums ne mazāk kā 962 221 eiro apmērā.

Pirmstiesas izmeklēšanu šajā kriminālprocesā ir uzdots veikt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam.

Satiksmes ministra padomniece Baiba Ābelniece aģentūru LETA informēja, ka Linkaits iesniegumā lūdza tiesībaizsardzības iestādēm izvērtēt valsts amatpersonu rīcību saistībā ar uzņēmuma "Latvijas dzelzceļš" darbību. Plašākus komentārus par kuru nelikumīgu pārvaldes struktūru un kurām valsts amatpersonām ir runa, ministra padomniece nesniedza. 

Linkaits portālam "Lsm.lv" norādījis, ka Satiksmes ministrija tiesībsargājošajās iestādēs vērsās saistībā ar "Latvijas dzelzceļa" bijušajam valdes priekšsēdētājam Edvīnam Bērziņam un valdes loceklim Aivaram Strakšam izmaksāto kompensāciju apmēru.

"Lsm.lv" rīcībā esošā informācija liecina, ka prokuratūras minētā iespējami nelikumīgā struktūrvienība "Latvijas dzelzceļā" varētu būt prezidentu padome, ko Satversmes tiesa pirms dažiem gadiem atzinusi par nelikumīgu, tomēr šī padome tā arī netika likvidēta. Uz tās pamata "Latvijas dzelzceļa" bijušajiem vadītājiem arī varēja izmaksāt tik lielas kompensācijas.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu