Viss, kas jums ir jāzina par 2020. gada "Oskara" ceremoniju

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Holivudā notiek gatavošanās «Oskara» balvas ceremonijai
Holivudā notiek gatavošanās «Oskara» balvas ceremonijai Foto: EPA/Scanpix

92. Kinoakadēmijas balvas ceremonija sākas jau svētdienas vakarā, noslēdzot piesātināto aizvadītā gada kino industrijas apbalvošanas sezonu. Šī gada ceremonijā tiks izceltas vairākas lentes, piemēram, Toda Filipsa komiksu filma “Džokers” ("Joker"), kura ieguvusi visvairāk nomināciju - vienpadsmit, kā arī "Mazās sievietes" ("Little Women"), kas arīdzan saņēma vairākas svarīgas nominācijas (lai arī filmas veidotāja Grēta Gerviga netika iekļauta labāko režisoru nominācijā). 

Dažas nominācijas šogad pārraksta vēsturi, tikmēr citas mudina uz strīdīgām diskusijām par to, kurš nepelnīti ignorēts vai pārlieku slavēts. Vienmēr būs neapmierinātie. 

TVNET: Aktrises neizpratnē par to, ka "Oskaram" nav nominēta neviena sieviete režisore.

Kad notiek 2020. gada "Oskara" ceremonija?

92. Kinoakadēmijas balvas pasniegšana notiks svētdien, 9. februārī Dolby kinoteātrī Holivudā, sākot no plkst. 20 pēc ASV laika. Krāšņais sarkanais paklājs ar Holivudas zvaigznēm tiks izritināts jau pirms ceremonijas. 

Foto: Oskara balvu pasniegšanas sarkanais paklājs.

Kā es varu noskatīties Oskaru?

Oskaru pārraidīs amerikāņu televīzijas tīkls ABC sākot no plkst. 20 pēc ASV laika. Latvijā krāšņo Oskaru balvas pasniegšanas ceremoniju būs iespēja tiešraidē vērot LMT viedtelevīzijas klientiem. Ikviens kinomīlis varēs sekot līdzi tiešraidei no sarkanā paklāja un pašai balvu pasniegšanas ceremonijai kanālā Filmzone, kas ir "Oskara" ceremonijas ekskluzīvais kanāls Baltijas reģionā un pieejams viedtelevīzijā. Biļetes iegādājamas arī uz kinoteātri "Forum Cinemas", kur ceremoniju varēs skatīties uz lielā ekrāna.

Kas vadīs Oskaru?

Neviens. Pēc domstarpībām par to, kurš vadīs 2019. gada ceremoniju, uz kuru komiķis Kevins Hārts sākotnēji tika aicināts kā vadītājs, bet atteicās pēc tam, kad tīmeklī tika izplatīti iepriekš viņa publicētie homofobiskie tvīti, kinoakadēmija vispār atteicās no ceremonijas vadītāja. Neskatoties uz sākotnējām bažām, ka "Oskars" bez vadītājiem būs neveikls, 2019. gada "Oskara" ceremonija pagāja sekmīgi, un tika ziņots, ka, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, reitingi ir nedaudz pieauguši. 

Kevins Hārts
Kevins Hārts Foto: @kevinhart4real

Kurš ir nominēts Oskaram?

Nominācijā "Labākā filma" 2020. gadā ir nominētas deviņas filmas, tostarp Džūnho Bona (Bong Joon Ho) "Parazīts", Grētas Gervigas "Mazās sievietes", Martina Skorsēzes "Īrs", Kventina Tarantīno filma "Reiz Holivudā" un Toda Filipsa "Džokers".

Aktrise Skārleta Johansone saņēmusi nomināciju gan kā "Labākā aktrise", gan kā "Labākā otrā plāna aktrise" par lomām filmā "Marriage Story" un "Jojo Rabbit". Tiesa, bukmeikeru prognozēs šobrīd līderos izvirzījusies Renē Zelvēgere par lomu biogrāfiskajā filmā "Džūdija" ("Judy"), kas vēsta par "mazo meiteni ar lielo balsi" - Džūdiju Gārlendu (Judy Garland).

"Marriage Story" ("Laulības stāsts")
"Marriage Story" ("Laulības stāsts") Foto: publicitātes

TVNET: Šīs piecas dāmas cīnīsies par "Oskaru".

Sintija Erivo (Cynthia Eviro) nominēta "Labākās aktrises" balvai par verdzenes Harietas Tabmanes lomu, kļūstot par vienīgo melnādaino aktieri, kas 2020. gadā nominēts šai prestižajai kino balvai.

Harieta Tabmena
Harieta Tabmena Foto: Wikimedia Commons

Video straumēšanas vietne "Netflix" nopelnījusi vairāk nekā divdesmit nominācijas šā gada "Oskarā", pārspējot visas citas studijas. 

Vai kāds no "Oskara" nominantiem kļūs īpašs?

Džūnho Bona filma "Parazīts", kura nopelnījusi sešas "Oskara" nominācijas, ir kļuvusi par pirmo Dienvidkorejas filmu, kas nominēta gan kā labākā filma, gan kā labākā starptautiskā spēlfilma. Džūnho Bona kļuvis par otro Āzijas režisoru pēc Anga Lī (Ang Lee), kurš nopelnīja nomināciju par labāko filmu.

Kas tika ignorēts 2020. gada "Oskara" nominācijās?

Tas nebūtu "Oskars", ja kritiķi nedusmotos par to, kurš netika nominēts vai izvirzīts nominācijām, un 2020. gadā šajā sakarā bijušas daudzas sūdzības. Neviena sieviete netika nominēta labākā režisora nominācijai, neskatoties uz to, ka vairākas režisores radīja filmas, kas pēdējā gada laikā īpaši priecēja skatītājus.

Grēta Gerviga ("Little Women"), Lulu Vanga "(The Farewell"), Melina Matsukasa ("Queen and Slim"), Mariela Helere ("A Beautiful Day in the Neighborhood"), Selīne Sjama ("Fire Lady Portrait of Fire") un Lorīna Skafaria (Hustlers) – tās ir tikai dažas režisores, kuras šogad tika izslēgtas no cīņas. Kaut arī vairākas filmas, kuras radīja sievietes, tika izceltas citās kategorijās, piemēram, "The Farewell", kas ieguva Golden Globe balvu par aktrises Akvafinas (Awkwafinas) tēlojumu, nesaņēma nevienu "Oskara" nomināciju.

Dženifera Lopesa (Jennifer Lopez), kas apžilbināja skatītājus kā striptīzkluba dejotāja, arīdzan nesaņēma nevienu nomināciju.

Dženifera Lopesa gatavojas lomai filmā "Hustlers"
Dženifera Lopesa gatavojas lomai filmā "Hustlers" Foto: Kadrs no Youtube

Arī filma "Uncut Gems" ar komiķi Ādamu Sandleru, neskatoties uz kritiķu slavas dziesmām, "Oskara" balvai netika nominēta.

Kaut arī filmas "Parazīts" režisors Džūnho Bona nominēts par sav darbu, dīvaini, ka neviens cits aktieris "Oskaram" nav nominēts, kas liek domāt, ka aziātu izcelsmes aktieri netiek pietiekoši novērtēti.

Par ko dalās viedokļi

Kinoakadēmija atkal tiek kritizēta par dažādības trūkumu nominantu vidū. Līdzīga kampaņa ar tēmturi #OscarsSoWhite aizsākās jau 2015. un 2016. gadā, kad "Oskaram" netika nominēti afroamerikāņu aktieri. Šogad starp nominantiem ir tikai britu-nigēriešu izcelsmes aktrise Sintija Erivo, kas atveido afroamerikāņu verdzeni, spiedzi un brīvības cīnītāju Harietu Tabmenu ASV pilsoņu kara laikā. Visi pārējie kandidāti, kas nominēti, ir baltie. Kā atzīmē Endrjū Čū no izdevuma "Time", Erivo nominācija iekļaujas plašākā Kinoakadēmijas modelī, kas izceļ afroamerikāņu pretestību pret apspiešanu, tā vietā lai koncentrētos uz modernākiem melnādaino dzīves aspektiem.

“Džokers”, saņemot nomināciju paketi, daudziem bija pārsteigums, it īpaši pēc tam, kad kritiķi akcentēja neviennozīmīgi izspēlētu vardarbības, garīgo slimību atveidojumu šajā filmā.

"Džokers" (Joker)
"Džokers" (Joker) Foto: kadrs no filmas

Kas pasniegs "Oskarus"?

Tā kā 2020. gada "Oskaram" nav konkrēta vadītāja, visi skatieni būs vērsti uz slavenībām, kuras iznāks pasniegt balvas. Pēc producentu teiktā, šī gada balvu pasniedzēji būs - Maheršala Ali (Mahershala Ali), Zasi Betsa (Zazie Beetz), Timotijs Šalamets (Timothée Chalamet), Olivija Kolmena (Olivia Colman), Vils Ferels (Will Ferrel), Gala Gadota (Gal Gadot), Mindija Kalinga (Mindy Kaling), Redžīna Kinga (Regina King), Sigurnija Vīvere (Sigourney Weaver) un daudzi citi.

Kas uzstāsies?

"Oskara" ceremonijā izskanēs vairākas balvai nominētas dziesmas. Sintija Erivo, kas nominēta labākās aktrises kategorijā, izpildīs verdzenes Harietas dziesmu "Stand Up". Mūziķis Eltons Džons izpildīs dziesmu "(I’m Gonna) Love Me Again" no filmas Rocketman, bet Rendijs Ņūmens dziedās "I Can’t Let You Throw You Away" no animācijas filmas "Rotaļlietu stāsts 4" ("Toy Story 4").

Aktrise Krisija Metsa (Chrissy Metz) dziedās "I’m Standing With You" no filmas "Breakthrough", savukārt Idina Menzela un dziedātāja Aurora izpildīs "Into the Unknown" no kinostudija "Disney" animācijas filmas "Frozen" ("Ledus sirds") turpinājuma "Frozen 2" ("Ledus sirds 2").

Z paaudzes popa sensācija Billija Eiliša, kura nesen ieguva četras galvenās "Grammy" balvas, "Oskara" ceremonijā sniegs īpašu priekšnesumu. Variety ziņo, ka slavenais grupas "The Roots" bundzinieks Questlove arī uzstāsies ceremonijā.

Ceremonijā īpaši tiks godināta basketbola zvaigzne Kobe Braients, kurš kopā ar meitu Džianu un vēl vairākiem cilvēkiem, traģiski gāja bojā 26. janvārī helikoptera avārijā. Bijušais Losandželosas "Lakers" spēlētājs 2018. gadā ieguva "Oskaru" par animācijas īsfilmu "Dear Basketball" (Mīļais basketbols).

Kobe Braients ar "Oskara" balvu
Kobe Braients ar "Oskara" balvu Foto: EPA/LETA
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu