Pabrikam padomus dos kādreizējās Šķēles partijas kases turētājs Aivars Tiesnesis (11)

CopyLinkedIn Draugiem X
Apvienības "Attīstībai/Par!" biedri Juris Pūce (no labās) un Aivars Tiesnesis piedalās apvienības 13. Saeimas vēlēšanu rezultātu sagaidīšanas pasākumā pilsētas bārā "Vest".
Apvienības "Attīstībai/Par!" biedri Juris Pūce (no labās) un Aivars Tiesnesis piedalās apvienības 13. Saeimas vēlēšanu rezultātu sagaidīšanas pasākumā pilsētas bārā "Vest". Foto: Ieva Leiniša/LETA

Aizsardzības ministram Artim Pabrikam no šī nedēļas ir jauns padomnieks nodrošinājumu reformas jautājumos. Aivaru Tiesnesi Pabriks pazīst vēl no tiem laikiem, kad abi darbojās kopā Andra Šķēles dibinātajā Tautas partijā. Tiesneša pienākumi ir visai nekonkrēti. Tiesnesis pats saka, ka nodarbosies ar sagādi, apgādi - ar ko aizsardzības sfērā strādā pat vessels divas vienības, svētdienas vakarā vēsta raidījums "Nekā personīga".

Pabriks apgalvo, ka viņa jaunajam padomniekam būs jāveido labas attiecības ar pašvaldībām, kuru teritorijās ir vai tiek plānoti nacionālo bruņoto spēku poligoni. 

90 gadu beigās Aivars Tiesnesis bija aktīvs Iecavas pagasta zemnieks. Savā saimniecībā organizēja seminārus par kūtsmēslu uzkrāšanu un izmantošanu. Vienā laikā ar Aigaru Kalvīti darbojās Latvijas piensaimnieku centrālajā savienībā. 98. gadā agronoms Tiesnesis nolēma iet lielajā politikā, kandidēja Saeimas vēlēšanās no jaundibinātās Tautas partijas un iekļuva parlamentā. No tā brīža Tiesneša karjera gāja tikai uz augšu, bija parlamentārais sekretārs pie Kalvīša ekonomikas ministrijā, sniedza padomus citam Tautas partijas finanšu ministram Oskaram Spurdziņam un ieņēma ienesīgus amatus valsts uzņēmumos “Ventspils nafta” un “Latvijas valsts meži”.

2005.gadā Tiesnesim izaugsme bija arī partijā un viņš izpelnījās ietekmīgā ģenerālsekretāra amatu, kas nozīmēja atbildību par partijas finansēm un politiskās darbības koordinēšanu visā valstī. 

Līdz ar Tautas partijas likvidēšanu 2011.gadā par Tiesneša gaitām publiski nebija zināms. Pēdējās Saeimas vēlēšanās Tiesnesis negaidīti kandidēja no  Attīstībai/Par saraksta, bet parlamentā neiekļuva. 

Gadu viņš konsultēja reģionālās attīstības ministru Juri Pūci, kurš ar ārštata padomnieka darbu palicis apmierināts.

"Pūcem viņš ir sniedzis labus padomus. Un atsauksmes no VARAM un Pūces ir pozitīvas. Ja šim cilvēkam nav tik daudz darba, man nav iebildumu pārņemt viņu pie sevis. Jā, viņš ir mūsu partijas biedrs, tuviem cilvēkiem ir jābūt saistītiem ar partiju, tas ir normāli. Man ir politisks birojs, es esmu politiķis un, varbūt atšķirībā no cifiem, es nekautrējos būt politiķis," raidījumam sacījis Pabriks.

Tiesnesis bija ģenerālsekretārs Tautas partijā laikā, kad  KNAB atklāja korupciju Bērnu slimnīcas būvniecībā. Tiesībsargi pierādīja, ka izmaksas bija mākslīgi sadārdzinātas, un procentiem bija jānonāk arī Tautas partijai, kas tolaik bija atbildīga par Veselības nozari.

Uz apsūdzēto sola nonāca Tautas partijas dibinātāja Andra Šķēles kursa biedrs Aivars Lisenko, kurš bija Bērnu slimnīcas valdē. KNAB slepeni ierakstītajās sarunās , kas ir krimināllietas materiālos, Lisenko atklāti stāsta par partiju melnajām kasēm.

Interesanti, ka pirms divām nedēļām, paklusām Valsts nekustamo īpašumu padomē iecelts aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons. Pabriks neesot iebildis, ka otrajam cilvēkam ministrijā, tagad būs vēl arī papildu pienākumi rūpējoties par visas valsts nekustamajiem īpašumiem, norāda raidījums.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu