Demokrātu priekšvēlēšanas Aiovā: vadībā Būtidžedžs (2)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Pēc ilgstošās kavēšanās ar galīgo rezultātu paziņošanas pēc Aiovas priekšvēlēšanām ASV demokrāti svētdien beidzot paziņojuši štata delegātu sadalījumu, kurā vadībā ar 14 delegātiem izvirzījies bijušais Sautbendas mērs Pīts Būtidžedžs.

Mērenais Būtidžedžs apsteidzis galēji kreiso senatoru Bērniju Sandersu, kuram pienāksies 12 Aiovas delegāti, bet trešajā vietā palikusi vēl viena kreiso radikāļu jeb tā dēvēto progresīvo pretendente senatore Elizabete Vorena, kas izcīnījusi astoņu delegātu balsis.

Savukārt mērenais Džo Baidens, kas ilgi ticis uzskatīts par favorītu, palicis ceturtajā vietā, iegūstot tikai sešus delegātus.

Cīņu par nominēšanu dalībai novembrī gaidāmajās ASV prezidenta vēlēšanās, lai stātos pretī pašreizējam Baltā nama saimniekam Donaldam Trampam, joprojām turpina 11 pretendenti no Demokrātu partijas.

Demokrātu priekšvēlēšanas ilgs līdz jūnijam, un pretendentam, lai iegūtu partijas nomināciju dalībai vēlēšanās, jāiegūst vairākums no 3979 Demokrātu Nacionālā konventa delegātiem.

Lai gan mazapdzīvotajai Aiovai ir maza nozīme delegātu skaita ziņā, tā spēlē ievērojamu lomu kā pirmais štats, kurā notiek priekšvēlēšanas un tādējādi zināmā mērā nosaka cīņas turpmāko gaitu.

Jau otrdien priekšvēlēšanas notiks Ņūhempšīrā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu