Kā jaunajiem vecākiem atrast vietu un laiku sev?

CopyLinkedIn Draugiem X

Kompānija IKEA veikusi globālu pētījumu “Dzīve mājās”, kurā pēta cilvēku un viņu privātās telpas attiecības. Atsaucoties uz pētījumu, 76% cilvēku pasaulē piekrīt tam, ka privātums ir svarīgs viņu labsajūtai. Šā pētījuma rezultātus interpretē pazīstamā psihoterapeite Marija Ābeltiņa, viņa pieskaras tēmai par to kāpēc no psiholoģiskā aspekta privātā telpa ir svarīga emocionālai stabilitātei, personiskajai attīstībai.

Mūsdienās privātums ir nepieciešamība, kuru reizēm šķiet neiespējami apmierināt. Digitālo tehnoloģiju attīstība, izmaiņas dzīves situācijās un pilsētu paplašināšanās – tas viss ietekmē to, kā piekļūstam privātumam un panākam to. Līdz ar sabiedrības attīstību pieaug arī mūsu cerības un pieredze attiecībā uz privātumu mājās.

Ābeltiņa uzsver, ka, ienākot ģimenē bērnam vai bērniem, lai izbrīvētu telpu gan emocionāli, gan fiziski, tam jāatvēl laiks un uzmanība, par laiku sev ir jāpiedomā. “Dažkārt mēs pierodam, pie kaut kādas ikdienas rutīnas vai saviem ieradumiem, bet līdz ar maza bērnu ienākšanu mūsu ģimenē, viss mainās, un vecie paradumi nestrādā.”

Viņa uzskata, ka šādā situācijā svarīgi ir ieplānot laiku sev, kaut vai ierakstīt kalendārā vai plānotājā kad ir šis laiks sev un ko šajā laikā cilvēks, šajā gadījumā jaunais vecāks dara.

“Tas palīdz organizēt, bet, protams, prasa plānošanu. Mums ir nepieciešams sarunāt kādu, kas parūpēsies par bērniem tajā brīdī, kad mēs mēģinām parūpēties paši par sevi,” viņa iesaka.

43% vecāku atzīst, ka mājās pietrūkst iespējas pabūt vienatnē.

"Vairāk nekā puse mazu bērnu vecāku atzīst, ka mājās pietrūkst laika sev un laika, ko veltīt pārdomām. Neļauj mājām kļūt par vēl vienu darba vietu un dod sev vismaz dažas minūtes laika atpūsties un atvilkt elpu. Iekārtojot dzīvojamā istabā vietu rotaļām – novietojot tur bērnu virtuvīti vai paklāju spēlēm –, mazie var brīdi darboties paši, bet tu tikmēr vari mierīgi aprunāties ar partneri," minēts IKEA pētījumā "Dzīve mājās".

Kā labāk palūgt tuviniekiem palīdzību, lai iegūtu laiku sev?

"Pavisam nesen sociālajos tīklos redzēju joku: Ieteikums iesācējiem - lūdzu sāciet! Šeit ir kaut kas līdzīgs. Ja mēs neesam raduši prasīt palīdzību, tas var šķist kaut kā neierasti vai neērti, taču ir svarīgi būt drosmīgiem un to mēģināt," saka psihoterapeite. "Tas ir tikai normāli - prasīt palīdzību."

78% Latvijas iedzīvotāju apgalvo, ka vislabāk laiku sev var iegūt, to palūdzot.

"Lai iegūtu laku sev, cilvēki mēdz izmantot dažādas viltības – daži aiziet uz citu istabu, citi uzliek austiņas, bet vēl citi nododas īpašām nodarbēm. IKEA pētījuma rezultāti liecina, ka pie viltībām varbūt nemaz nav jāķeras, jo visefektīvāk ir vienkārši palūgt," teikts IKEA pētījumā. 

Interesanti, ka pētījumā atklājas, ka daudzi uzskata, ka viņiem nav tiesību tuviniekiem palūgt privātumu vai laiku sev. 19% uzskata, ka pārējiem tas šķitīs aizvainojoši.

"Es vienmēr iesaku šiem cilvēkiem iedomāties labāko draudzeni vai draugu, kurš palūdz palīdzību," iesaka Ābeltiņa. "Vai patiešām mēs savam labākajam draugam vai draudzenei atteiktu? Man šķiet, ka mēs taču būtu tikai priecīgi palīdzēt. Arī citi cilvēki ir gatavi palīdzēt, tikai jāsaplāno laiks. Mēs esam saprātīgas būtnes un es domāju, ka mēs vienmēr varam atrast veidus kā varam uzlabot viens otra dzīves kvalitāti."

Kā laiku sev pavadīt kvalitatīvi?

Atbildot uz šo jautājumu, psihoterapeite Marija Ābeltiņa iesaka pieturēties vairākām vadlīnijām, kas no malas varētu likties garlaicīgas.

"Esmu pamanījusi, ka šīs vadlīnijas strādā. Viena lieta ir plānot - ko es darīšu, kad es darīšu. Otra - darīt lietas, kas ir svarīgas regulāri, lai mēs vispār spētu kaut ko izdarīt un nebūtu pārguruši. Trešā lieta - nepiesārņot laiku ar tehnoloģiskām lietām, kur mēs sadedzinām laiku, piemēram, dažādas spēlītes, TV šovi. Bieži vien cilvēki pēc tam saka, ka jūtas vēl vairāk noguruši vai savu laiku iztērējuši nekvalitatīvi. Un pārmet sev, ka tas dārgais laiks ir pazudis kaut kur vējā."

Foto: lifeathome.ikea.com

Viņa akcentē, ka svarīgi ir ieplānot laiku kaut kādām aktivitātēm, kur mēs kustamies, kaut ko radām vai satiekam sen neredzētus draugus, un neesam atkarīgi no dažādām ierīcēm un tehnoloģijām.

"41% of Latvijas iedzīvotāju laiks sev saistās ar lasīšanu. Gandrīz puse no aptaujas dalībniekiem laiku, ko var veltīt sev, labprāt bauda ar grāmatu rokās. Ja sava bibliotēka ir sens, nepiepildīts, atroti piedurknes un ķeries klāt! Tam nemaz nevajag daudz vietas, pilnīgi pietiek ar dažiem plauktiem virs dīvāna un lasāmlampu. Brīdini mājiniekus – ja tev rokās ir grāmata, tas nozīmē, ka tev vajadzīgs brīdis sev," teikts IKEA pētījumā "Dzīve mājās".

Savukārt 28% Latvijas iedzīvotāju laiku sev pavada sportojot, liecina pētījums “Dzīve mājās”.

Ar pētījumu detalizētāk var iepazīties lifeathome.ikea.com.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu