Neimane: vegānam ir jābūt ļoti izglītotam cilvēkam (14)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: publicitātes

Vegānisms mūsdienās kļūst aizvien populārāks - šāda veida uzturu izvēlas Latvijā un pasaulē pazīstamas personības, tostarp sportisti, kas norāda - šāds uztura plāns netraucē viņu sportiskajam ikdienas režīmam. Tajā pašā laikā pastāv arī viedoklis, ka šāda veida ēdienkarte nenodrošina cilvēku ar nepieciešamajām uzturvielām.

Lai skaidrotu vegānā uztura specifiku un ētiskos aspektus, kā arī apspriestu mītus un patiesības par to, 12. februārī plkst. 18.00 Biznesa augstskolā Turība “Viedokļu ringā” tiksies ārsts - dietologs, Latvijas Diētas ārstu asociācijas vadītājs Andis Brēmanis un Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijas prezidente, dietoloģe Lolita Neimane.

“Ja vegāns zina, kas papildus jāuzņem, tad tas ir veselībai normāls ēšanas režīms. Cilvēkam ir jābūt ļoti izglītotam. Diezgan bieži, ievērojot vegānu uzturu, trūkst dzelzs un B12 vitamīna, taču tas nav vienmēr. Kopumā vegānisms tiek uzskatīts par atbalstāmu, bet ar ļoti daudziem noteikumiem, kas papildus jāievēro,” uzsver dietoloģe Lolita Neimane.

Latvijā un pasaulē tiek atvērti arī speciāli restorāni, kur pieejama vien vegāniem paredzēta ēdienkarte. Zinātāji norāda, ka vegānisms ietver ne tikai konkrētu uztura režīmu, bet atšķirīgu dzīves uztveri. Šīs filozofijas pamatā ir rūpes par dzīvnieku un apkārtējās vides tiesībām, kas izpaužas, atsakoties no dzīvnieku izcelsmes produktiem un to blakusproduktiem. Vegāni uzturā lieto tikai no augu valsts izejvielām iegūtus produktus, viņi nevalkā un nelieto kažokādas un jebkurus citus no dzīvniekiem gatavotus izstrādājumus, piemēram, kosmētiku vai ziepes.

Par vegānismu un tā ietekmi uz cilvēka veselību pastāv arī dažādi mīti. Piemēram, pastāv viedoklis, ka vegānu veselības rādītāji ir ievērojami sliktāki, jo uzturā netiek lietoti dzīvnieku izcelsmes produkti, kā arī nereti tiek norādīts, ka vegānisms ir modes kliedziens. Kādi principi ir vegānisma pamatā? Kā tas ietekmē cilvēka veselību? Kas var un kas nevar būt vegāna ēdienkartē? Vai šāda veida uzturs ir piemērots, dzīvojot Latvijas klimatiskajos apstākļos? Vai vegānais uzturs ir piemērots arī maziem bērniem un senioriem? Vai mūsu mājdzīvnieki (suņi vai kaķi) arī var būt vegāni? Par šiem un citiem būtiskiem jautājumiem tiks diskutēts viedokļu ringā „Vegānisms – uzturs un ētiskie aspekti” 12. februāri plkst. 18.00.

Pasākuma apmeklējums ir bez maksas. 

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu