Varētu samazināt maksu pie ģimenes ārsta arī jaunākiem pensionāriem (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
 Ilze Viņķele.
Ilze Viņķele. Foto: Edijs Pālens/LETA

Veselības ministrija (VM) apsver iespēju samazināt līdzmaksājumu par ģimenes ārsta apmeklējumu arī pensionāriem, kas jaunāki par 65 gadiem, tikšanās laikā ar Latvijas Pensionāru federāciju (LPF) pavēstīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Šogad pensionēšanās vecums ir 63 gadi un deviņi mēneši. No šā gada pensionāri no 65 gadu vecuma par ģimenes ārsta apmeklējumu maksā vienu eiro līdzšinējo 1,42 eiro vietā.  Savukārt pārējiem iedzīvotājiem, tostarp ap 47 700 pensionāru, līdzmaksājums ir palielināts līdz diviem eiro. 

Pēc ministres paustā, patlaban notiek aprēķini par pārējo pensijas vecumu sasniegušo iedzīvotāju iekļaušanu tajā iedzīvotāju grupā, kuriem līdzmaksājums par ģimenes ārsta apmeklējumu ir samazināts.

Tikšanās laikā ministre iepazīstināja seniorus ar turpmākajām VM prioritātēm. Viņa klāstīja, ka izmaiņas saistībā ar kompensējamo medikamentu izrakstīšanas kārtību, kas no 1.aprīļa noteiks par pienākumu ārstniecības personām izrakstīt lētāko kompensējamo medikamentu ar aktīvo vielu, samazinās pacientu līdzmaksājumus līdz pat aptuveni 20%.

Vaicāta par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšanu medikamentiem, ministre sacīja, ka "tā ir tikai viena daļa stāsta un ne tā noteicošā".

Vienlaikus turpinās arī darbs pie farmācijas nozares revīzijas, viņa uzsvēra. Patlaban VM gaida atbildi no lieltirgotavu pārstāvjiem, pēc kā turpināsies ministrijas sarunas ar nozari, lai nonāktu pie kompromisa varianta, kuru ministre prezentēs valdībai.

"Mēs piedāvājām viņiem savu variantu," teica Viņķele. Tomēr lieltirgotavu pārstāvji nepiekrita VM modelim, jo tas mazinātu lieltirgotavu kopējo peļņu par aptuveni desmit līdz 12 miljoniem eiro gadā, norādīja ministre. Rezultātā VM patlaban gaida pamatojumus no lieltirgotavām par to, kādēļ lieltirgotavas nevar strādāt pēc tādām pašām izmaksām kā pārējās Baltijas valstīs.

Vienlaikus tiek apsvērts, kā atbalstīt aptiekas, kas atrodas mazapdzīvotās vietās. Pēc ministres paustā, šis atbalsts varētu arī realizēties dotācijas veidā. Patlaban arī tiek spriests par mobilo aptieku izveidošanu vai pasta pakalpojumu iesaistīšanu medikamentu nodrošināšanai iedzīvotājiem reģionos.

Tāpat ministre stāstīja, ka vairākas reģionālās slimnīcas pieredzēs pienākumu maiņu. Pēc politiķes teiktā, jaunā slimnīcu līmeņu reforma nozīmēs, ka reģionālajām slimnīcām konkrētos gadījumos būs jāatsakās no speciālistu nodrošinātajiem diennakts režīma pakalpojumiem un primāri jānodrošina ambulatorā vai dienas stacionāra pakalpojumi. 

Vienlaikus, lai nodrošinātu arī turpmāku pakalpojumu pieejamību reģionos dzīvojošajiem, iecerēts nodrošināt transportu sadarbībā ar ārstniecības iestādēm vai pašvaldībām. Ministre klāstīja, ka tādā veidā būtu iespējams arī ieekonomēt finansiālos līdzekļus.

Kā vēstīts, sarunā piedalījās arī labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV). LPF priekšsēdētāja Aija Barča iepriekš klāstīja, ka LPF ir sagatavoti vairāki priekšlikumi, kuri pirmdien tiks prezentēti ministriju pārstāvjiem. 

"Nākamās tikšanās mērķis būs vienoties par kopīgiem soļiem un pārspriest ministrijas prioritātes," sacīja Barča.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu