Tikai 5,8% pensiju 2. līmeņa dalībnieku paziņojuši, kam novēl savu uzkrājumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Lūka / LETA

Tikai 5,8% jeb 74 825 pensiju otrā līmeņa dalībnieku deklarējuši savu izvēli par uzkrājuma nodošanu nāves gadījumā, liecina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) jaunākie dati.

Personu izvēlē stabili saglabājas tendence lielākajai daļai jeb šobrīd jau 67% to nodot mantojumā Civillikumā noteiktajā kārtībā, savukārt 31% izvēlējies pievienot to citas personas pensiju otrajam līmenim. Savukārt uzkrājumu atstāt ieskaitīšanai valsts budžetā izvēlējušies teju 2% iedzīvotāju.

VSAA pārstāve Iveta Daine norādīja, ka pašlaik reģistrēti 476 janvārī miruši pensiju otrā līmeņa dalībnieki. 450 personas savu izvēli par pensiju otro līmeni nebija veikušas, kā rezultātā viņu uzkrājums ir ieskaitīts valsts pensiju speciālajā budžetā. Kopējā budžetā ieskaitītā summa ir 1,07 miljoni eiro. 

VSAA statistika liecina, ka pērn, nesasniedzot pensijas vecumu, mira 5282 pensiju otrā līmeņa dalībnieki - pēc viņu nāves 11,3 miljoni eiro tika ieskaitīti valsts pensiju speciālajā budžetā.

Aģentūrā atgādina, ka ikvienam pensiju otrā līmeņa dalībniekam ir tiesības izvēlēties, kā izmantot viņa pensiju otrajā līmenī uzkrāto kapitālu, ja gadījumā viņš nomirst līdz vecuma pensijas piešķiršanai. Šāda iespēja iedzīvotājiem ir no 2020.gada 1.janvāra. Izvēli persona var arī mainīt, VSAA ņems vērā pēdējā saņemtajā iesniegumā norādīto. Pensiju otrā līmeņa dalībnieki var izvēlēties uzkrājumu nodot mantojumā Civillikumā noteiktajā kārtībā, pievienot citas personas pensiju otrā līmeņa kapitālam vai ieskaitīt valsts pensiju speciālajā budžetā.

VSAA atgādina, ka iesniegumu visērtāk iesniegt elektroniski portālā "Latvija.lv", izvēloties iesniegumu "Par uzkrātā valsts fondētās pensijas kapitāla izmantošanu nāves gadījumā pirms vecuma pensijas piešķiršanas", nosūtot ar drošu elektronisku parakstu uz e-pasta adresi "edoc@vsaa.gov.lv", kā arī to var izdarīt personīgi VSAA vai Valsts un pašvaldību vienotajos klientu apkalpošanas centros. Pensiju otrā līmeņa dalībnieka vietā iesniegumu var iesniegt cita persona, ja viņš ir pilnvarojis citu personu to darīt un par to ir vai nu pilnvara vai nākotnes pilnvarojums.

VSAA direktore Inese Šmitiņa iepriekš norādīja, ka lielākajai daļa jeb 79% iedzīvotāju uzkrājumi otrā līmeņa pensiju fondā ir zem 5000 eiro. Pēc VSAA 30.septembra datiem, gandrīz puse jeb 49% no visiem 1 289 547 pensiju otrā līmeņa dalībniekiem bija uzkrājuši līdz 2000 eiro, 29% - no 2000 līdz 5000 eiro, 16% - no 5000 līdz 10 000 eiro, bet 6% - vairāk nekā 10 000 eiro lielu kapitālu.

Kopējais iemaksu apjoms pensijas kapitālam (20% no ienākumiem) tiek pārdalīts starp pensiju sistēmas pirmo un otro līmeni. Kopš 2016.gada 14% nonāk pensiju 1.līmenī un 6% pensiju otrajā līmenī. Šie 6% no ikviena veiktajām sociālās apdrošināšanas iemaksām tiek ieguldīti finanšu tirgū un uzkrāti katra otrā līmeņa dalībnieka personīgajā kontā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu