Stoltenbergs atzinīgi novērtē progresu talibu un ASV miera līguma noslēgšanas virzienā (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
NATO ģenerālsekretārs Jens Stoltenbergs
NATO ģenerālsekretārs Jens Stoltenbergs Foto: Edijs Pālens/LETA

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs trešdien atzinīgi novērtēja progresu talibu un ASV miera līguma noslēgšanas virzienā, taču brīdināja, ka kaujiniekiem jāsamazina vardarbība.

Afganistānas prezidents Ašrafs Gani paziņojis, ka sarunās starp Vašingtonu un talibiem panākts "būtisks progress".

"Mēs apsveicam jebkuru soli, kas var novest pie vardarbības samazināšanās," pavēstīja Stoltenbergs, ierodoties uz NATO aizsardzības ministru sanāksmi Briselē. "Talibiem ir jādemonstrē reāla griba un spēja samazināt vardarbību, lai padarītu iespējamu progresu uz ilgstošu un noturīgu miera risinājumu Afganistānā."

Laikraksts "A New York Times" atsaucas uz ASV un afgāņu amatpersonu teikto, ka ASV prezidents Donalds Tramps nosacīti apstiprinājis vienošanos ar talibiem, ar kuru paredzēts izbeigt ASV ilgāko karu.

ASV un talibu pārstāvjiem kopš 2018.gada jūlija bijušas vismaz desmit sarunu kārtas. Pašreiz pieejamā informācija liecina, ka potenciālā vienošanās ietvertu grafiku ASV un starptautisko spēku izvešanai no Afganistānas apmaiņā pret drošības garantijām no talibu puses. Līgumam būtu arī jānoved pie miera sarunām Afganistānas iekšienē.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu