EK Latvijai šogad prognozē otro straujāko ekonomikas izaugsmi Baltijas valstīs

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Eiropas Komisijas (EK) jaunākajās ekonomikas prognozēs lēsts, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad pieaugs par 2,3%, mūsu valstij paredzot otro straujāko ekonomikas izaugsmi Baltijas valstu vidū.

Ceturtdien publiskotajās prognozēs EK arī spriež, ka Latvijas ekonomikas izaugsmes temps nākamgad paātrināsies līdz 2,4%, salīdzinot ar 2,1% izaugsmi pērn.

Savukārt inflācija Latvijā šogad būs 2,3%, bet nākamgad saskaņotā patēriņa cenu indeksa kāpums būs 2,2%, lēš EK.

Straujāko ekonomikas izaugsmi šogad Baltijas valstīs EK prognozē Lietuvā, kur, pēc EK aplēsēm, IKP šogad palielināsies par 2,6%. Nākamgad Lietuvas ekonomikas izaugsmes temps palēnināsies līdz 2,4%. Inflācija Lietuvā šogad būs 2,3%, bet nākamajā gadā tā veidos 2,1%, prognozē komisija.

Igaunijā EK sagaida 2,2% IKP pieaugumu šogad, kā arī 2,4% kāpumu nākamgad. Inflācija Igaunijā gan šogad, gan nākamgad tiek prognozēta 2,4%.

EK ziemas ekonomikas prognozēs lēsts, ka šogad, kā arī nākamgad Eiropas Savienības (ES) ekonomikas izaugsme būs 1,4%. Savukārt eirozonas ekonomikas pieaugums abos gados veidos 1,2%.

Gan ES, gan eirozonas ekonomikas prognozes EK salīdzinājumā ar rudens prognozēm saglabājusi nemainīgas.

Inflācija ES šogad un nākamgad tiek gaidīta attiecīgi 1,5% un 1,6%. Eirozonā tā atbilstoši EK prognozēm būs attiecīgi 1,3% un 1,4%.

Blokā visstraujāko ekonomikas izaugsmi šogad EK prognozē Maltai (4% šogad un 3,7% nākamgad), Rumānijai (3,8% šogad un 3,5% nākamgad) un Īrijai (3,6% šogad un 3,2% nākamgad).

Savukārt vislēnākais IKP pieaugums šogad gaidāms Itālijā (0,3% šogad un 0,6% nākamgad), kā arī Vācijā (1,1% gan šogad, gan nākamgad) un Francijā (1,1% šogad un 1,2% nākamgad), lēš EK.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu