Bordāns: Pie Administratīvās atbildības likuma strādāts 15 gadus, tas ir progresīvs

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
 Jānis Bordāns
Jānis Bordāns Foto: Ieva Leiniša/LETA

Lai arī iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) paudis, ka jaunais Administratīvās atbildības likums satur daudz būtisku kļūdu, tajā skaitā sodu noteikšanās kārtībā, ar kurām nākotnē nāksies cīnīties vēl ilgi, tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) bažas noraida.

Administratīvās atbildības likums stāsies spēkā 2020. gada 1. jūlijā, atceļot līdz šim spēkā esošo, vēl padomju okupācijas laikā pieņemto Administratīvo pārkāpumu kodeksu.

Līdz ar likuma stāšanos spēkā paredzēts sākt piemērot arī nozaru likumos noteiktos administratīvos sodus.

“Bažām pilnīgi nav pamata. Strādāts ir teju 15 gadus. Pret koncepciju iebilda daudzi, bet pārsvarā iebilda tie, kuri progresīvas idejas nepiedāvā. Šī pareiza, progresīva ideja, izsvērta un izstrādāta,” teica Bordāns.

Bordāns arī uzsvēra, ka nozaru likumi tiek pieņemti straujā tempā un pašlaik nav pamata uzskatīt, ka līdz likuma stāšanās spēkā brīdī, kāds nozaru likums netiktu pieņemts.

Pērnā gada beigās, kad tika pieņemts lēmums likuma stāšanos spēkā atlikt, raidījums "De facto" vēstīja, ka pārmaiņas skars gan sodu piemērošanas kārtību, gan pašus sodus. Tiesa, raidījums vēsta, ka ministrijas nav paveikušas savus "mājasdarbus" un visticamāk policisti, kuriem jau 1. janvārī būs jāspēj piemērot sods, piemēram, dzērušam autobraucējam, to nemaz nevarēs izdarīt.

Katru dienu policijas darbinieki sastāda aptuveni 500 protokolu par pārkāpumiem ceļu satiksmē. Gadā tie ir aptuveni 190 tūkstoši, un veido lielāko daļu (~ 80%) no visiem administratīvajiem pārkāpumiem Latvijā. Uzsākot strādāt pēc jaunā administratīvās atbildības likuma, policijā darbs gada sākumā varētu būt īsts izaicinājums, tāpat kā pacietība apturētajiem autovadītājiem.

Šobrīd ir prognozes, ka protokolu sastādīšana var aizņemt pat vairāk nekā stundu, pie nosacījuma, ja vispār tik tālu izdodas tikt, savulaik vēstīja raidījums.

Laikā, kad tika pieņemts lēmums likuma stāšanos spēkā atlikt, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš sacīja, ka līdz šim, veicot dekodifikācijas procesu, grozīti vairāk nekā 90 likumi, taču vēl aptuveni 20 likumi ir izskatīšanas procesā.

"Mēs vēlamies gan to, lai process noslēgtos, gan arī to, lai nebūtu neskaidrības sabiedrībā un tiesībsargājošo iestāžu darbinieku vidū. Lai janvāra sākumā nebūtu pēkšņu neskaidrību, plānojam ierosināt, ka likums stātos spēkā nevis 1.janvārī, bet sešus mēnešus vēlāk," teica premjers.

Trešdien tika prezentēta autoru kolektīva Gunāra Kūtra un Edvīna Danovska zinātniskajā redakcijā tapušās grāmata "Administratīvo pārkāpumu tiesības. Administratīvās atbildības likuma skaidrojumi".

Šī grāmata ir pirmais mēģinājums skaidrot Administratīvās atbildības likumā ietvertās nostādnes un normas, norādot arī atšķirības no kodeksā ietvertā regulējuma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu