Arhitektūrai un būvniecībai veltītā ceļojošā izstāde: Vietas, ko maina būves

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Building Design and Construction council arhīvs

Ceļojošo izstādi Vietas, ko maina būves publikai atvēra 2019.gada 14.oktobrī un patlaban izstāde ir piestājusi Rīgā - t/c mc², kur tā būs aplūkojama līdz 9.martam. Daži no izstādes objektiem ir arī konkursa Latvijas Būvniecības gada balva 2019 pieteikumu klāstā.

Mākslinieciski un saturiski augstvērtīgi noformētā izstāde ar 18 stendiem ir lieliska platforma, lai piesaistītu sabiedrības uzmanību un vairotu izpratni par sarežģītiem būvniecības procesiem un to ietekmi uz ikdienas dzīvi. Izstādes saturs veidots izglītojošs, viegli uztverams, interesants un tai pat laikā ir ar precīzu vēstījumu, kas saprotams gan profesionāļiem, gan plašai sabiedrībai.

Galvenais izstādes vēstījums ir par būvēm, kuras uzlabojušas vides kvalitāti vai pozitīvi ietekmējušas ekonomiskos procesus.

Izstāde jau kopš rudens ceļo pa Latviju un, patlaban, no 9.februāra līdz 9.martam to var aplūkot tirdzniecības centrā mc²,Rīgā, bet pēc tam tā sasniegs kultūras pili Ziemeļblāzma.

Foto: Building Design and Construction council arhīvs

Piedāvājam iepazīties ar dažiem izstādē atspoguļotajiem objektiem: pirmā pietura - Jelgavas brīvdabas koncertzāle Mītava.

"Vairāk nekā 500 kubikmetriem koksnes dzīvesvieta uz daudziem gadu desmitiem sarūpēta Jelgavas brīvdabas koncertzāles Mītava jumta konstrukcijās. Šis projekts ir ne tikai interesants izaicinājums projektētājiem, konstrukciju izgatavotājiem un montētājiem, bet arī apliecinājums tam, ka Latvijas būvniecībā notiek paradigmas maiņa," tā par uz Pasta salas jaunuzcelto estrādi raksta Andrejs Domkins, MeKA direktors.

Lielizmēra liekti līmētas koksnes konstrukcijas koncertzāles jumta izveidei šādos apmēros un izpildījumā ir vienīgais uzskatāmais risinājums pat pasaules mērogā.

Lielākais kopējais koka siju laidums ir ap 60 m garš. Viena no būtiskākajām priekšrocībām ir tā, ka arī tik grandioza lieluma konstrukcijas tapa ražotnē, un būvlaukumā atlika tikai montāža.

Foto: Building Design and Construction council arhīvs

Līdztekus modernām koka būves tehnoloģijām neparasts ir arī jumta pārseguma membrānas risinājums. Ap 2800 kvadrātmetru plašā pārseguma izbūvei izvēlēta augstākās kvalitātes membrāna ar augstākiem stiprības, stiepes un plīšanas rādītājiem. Jumta segums ir klāts ar īpašu pašattīrošu virsmu, kas nodrošinās aizsardzību pret pelējumu un paaugstinātu uguns reakcijas klasi. 

Pasūtītājs ir Jelgavas dome, darbus veica piegādātāju apvienība IBK (Igate Būve un Kvadrum), kas tika izraudzīta iepirkuma procedūrā. Izstādes organizatori - biedrība Building Design and Construction council.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu