Guntars Račs aicina nespekulēt ar vārdu salikumu "tautas balsojums"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: No personīgā arhīva

Mūziķis, dzejnieks un "Mikrofona ierakstu" jeb "MicRec" repertuāra direktors Guntars Račs savā "Facebook" dalījies pārdomās par nesen notikušajiem lielajiem mūzikas pasākumiem, uzsverot, ka vārdu salikums "tautas balsojums" netiek lietots godīgi. 

"Skatos, ka pēdējā laikā dažādu konkursu un pasākumu organizatoriem iepaticies uzsvērt, ka rezultātus nosaka "tautas balsojums". Viens no spilgtākajiem bija "Supernova", kur finālā "visu noteica tikai skatītāji". Es tā padomāju... Patiešām? Tikai daļēji, jo skatītājiem jau bija iespēja izvēlēties tikai no tiem deviņiem žūrijas jau iepriekš atlasītajiem dalībniekiem. Vēl 115 iesniegtās dziesmas tā arī palika skatītāju nenovērtētas," raksta Račs. 

Viņš piebilst, ka arī "Supernovas" tiešraidē ar savu viedokli dalījās žūrija, tādējādi ietekmējot skatītāju. "Mazliet kaitina vēlme uzsvērt, ka "visu noteica skatītājs", it īpaši redzot, ka pat finālā katram iznācienam sekoja žūrijas vērtējums, kas nevar neietekmēt daļas skatītāju lēmumu," viņš raksta.

Līdzīgu manipulāciju ar vārdu salikumu "tautas balsojums" viņš saskata LTV iedibinātajā gada balvā "Kilograms kultūras", kur pretendentus, par kuriem balsot, izvirzījusi žūrija. 

"Sekojoši, tautai ir stipri limitētas iespējas balsot par to, kas katram patiešām sirdī tuvs, jo izvēle ir nolikta uz paplātes. Un tas nekas, ja tu to izrādi pat neesi redzējis vai grāmatu lasījis, vai pat neesi zinājis līdz šim, ka tāda eksistē. Tas būs "tautas balsojums", un pasākumā tā arī to pasludinās. Āmen!" rezumē Račs.

Izdevējs pieskaras arī jaunnedēļ gaidāmajai mūzikas ierakstu gada balvai "Zelta mikrofons", kura ir viena no retajām, kas tiek pozicionēta kā žūrijas balva.

Nākamnedēļ gaidāms "Zelta mikrofons", un, paldies Dievam, neviens nesāk apgalvot, ka tur kaut ko nosaka "tautas balsojums", jo balvas dalīs žūrija. To viņš dēvē par "subjektīvu domu vidējo aritmētisko".

"Kad tu to saproti, ir vieglāk un saprotamāk pieņemt novērtējumu,"

viņš raksta.

Račs retoriski jautā - kā tad lai īsti nosaka, kas kultūrā ir vērtīgs un labs?

"Kā uzzināt to, ko par tevi patiesi domā un kā tevi novērtē tavi skatītāji, klausītāji un lasītāji? Man ir atbilde. Tu esi novērtēts, ja tavus koncertus apmeklē vairāk klausītāju nekā citu, tev līdzīgu mākslinieku koncertus, ja tavus ierakstus iegādājas vai klausās straumēšanas vietnēs un tavas dziesmas skan radiostacijās biežāk nekā citu izpildītāju dziesmas," viņš secina. "Bet, ja esi rakstītājs, atbildi priekšā tev pateiks lasītājs, kurš vai nu iegādājas tavu grāmatu, vai met tai līkumu. Un rezultāts būs atšķirīgs no tā, ko par tavu darbu pateiks profesionāls kritiķis. Tas ir tikai normāli. Tāpēc, lūdzu, lūdzu, sauksim lietas īstajos vārdos un nejauksim cilvēkiem un dažādu balvu nominantiem, un konkursu uzvarētājiem galvu ar "tautas balsojumu"." 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu