Pērn ziņots par gandrīz 190 gadījumiem, kad zaudēta kontrole pār kodolmateriāliem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

ANO Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA) pagājušajā gadā saņēmusi ziņojumus par gandrīz 190 gadījumiem, kad kodolmateriāli un citas radioaktīvas vielas palikušas bez uzraudzības, tostarp nelegāli pārvadātas vai pazaudētas.

Šie dati, ko valstis brīvprātīgi iesniedz aģentūrai, šonedēļ tika publiskoti IAEA ministru konferencē, kas bija veltīta kodoldrošības stiprināšanai un cīņai pret kodolterorisma draudiem.

Piedaloties 140 valstīm, IAEA Incidentu un kontrabandas datubāzei (ITDB) ir nozīmīga loma starptautiskās sadarbības veicināšanā un informācijas apmaiņā starp valstīm.

Ziņojot ITDB par nozagtiem vai pazaudētiem materiāliem, valstis palielina iespēju atgūt šos materiālus un samazina iespēju, ka tie tiks izmantoti noziedzīgās darbībās. Šī informācija nonāk IAEA, pārējo valstu un svarīgāko starptautisko organizāciju rīcībā, tādējādi sekmējot materiālu atgūšanu un aizdomās turamo personu saukšanu pie atbildības.

ITDB ļauj mums identificēt draudus un tendences, lai mēs varam palīdzēt mūsu dalībvalstīm efektīvāk ievērot savas saistības kodoldrošības jomā, norādīja IAEA Kodoldrošības nodaļas direktors Radža Radža Adnans.

2019.gadā 36 valstis ziņoja ITDB par 189 incidentiem, kas liecina, ka neatļautas aktivitātes un notikumi, kuros iesaistīti kodolmateriāli un citi radioaktīvi materiāli, turpina notikt.

Seši no incidentiem bija saistīti ar kontrabandu vai ļaunprātīgu izmantošanu, kas ir mazliet mazāk nekā iepriekšējos gados kopš kulminācijas pirms aptuveni 15 gadiem, kad tika ziņots par 20 šādiem gadījumiem.

Par pārējiem 183 pērn ziņotajiem incidentiem pieejams pārāk maz informācijas, lai noteiktu saistību ar kontrabandistiem vai ļaunprātīgu izmantošanu, vai arī, gluži pretēji, ir pietiekami daudz informācijas, lai secinātu, ka šādas saistības nav.

Pēdējos desmit gados ITDB gadā vidēji ziņots par 185 incidentiem.

Kopš 1993.gada ITDB ziņots kopumā par 3686 incidentiem, no kuriem 260 gadījumos apstiprināta vai ļoti iespējama ir saistība ar kontrabandu un ļaunprātīgu izmantošanu. 12 gadījumos pazuda bagātināts urāns un divos gadījumos plutonijs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu