Turcijas prokuratūra pieprasa garu cietumsodu žurnālistam Denizam Jidželam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka / LETA

Stambulas prokuratūra pieprasījusi līdz 16 gadiem ilgu cietumsodu Vācijas un Turcijas dubultpilsonim žurnālistam Denizam Jidželam par terorisma propagandas izplatīšanu, ziņu aģentūrai DPA atklāja žurnālista advokāts.

Jidžels ir apsūdzēts par Turcijā aizliegtās kurdu separātistu organizācijas "Kurdistānas Strādnieku partija" (PKK) propagandas izplatīšanu un naida kurināšanu, sacīja Jidžela advokāts Vejsels Oks.

Jidžels pašreiz atrodas Vācijā un Turcijā tiek tiesāts aizmuguriski.

Viņa lietā nākamā tiesas sēde Stambulā paredzēta 2.aprīlī.

Jidžels, kurš strādā Vācijas laikrakstā "Die Welt", atradās ieslodzījumā Turcijā no 2017.gada februāra līdz 2018.gada februārim. Apsūdzības viņam tā arī netika izvirzītas.

Žurnālista aizturēšana izraisīja diplomātisku krīzi Berlīnes un Ankaras starpā.

2018.gada februārī Jidžels tika atbrīvots un viņam tika atļauts atstāt Turciju. Viņš atgriezās Vācijā.

Lietā, kas tiek iztiesāta Turcijā, Jidžels apsūdzēts par kontaktiem ar PKK biedriem un ASV dzīvojošā islāma garīdznieka Fetullas Gilena sekotājiem. Ankara apsūdzējusi Gilenu apvērsuma organizēšanā 2016.gadā.

Stambulas prokuratūra aicināja attaisnot Jidželu apsūdzībās par saistību ar Gilenu, bet pieprasīja, lai pret žurnālistu tiek ierosināta atsevišķa lieta par prezidenta apvainošanu kādā rakstā 2016.gada novembrī.

Turcijas Konstitucionālā tiesa pagājušajā gadā atzina, ka Jidžela aizturēšana bijusi pretlikumīga un pārkāptas viņa personiskās tiesības, kā arī ierobežota vārda brīvība.

"Prokurors vai nu nav lasījis Konstitucionālās tiesas lēmumu vai arī to ignorē," sacīja Jidžela advokāts,  nodēvējot prokurora prasības par pretlikumīgām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu