ECT nostājas Spānijas pusē lietā par migrantu tūlītēju izraidīšanu atpakaļ uz Maroku

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka/LETA

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) ceturtdien secinājusi, ka Spānija nav pārkāpusi Eiropas Cilvēktiesību konvenciju, nekavējoties nosūtot atpakaļ uz Maroku divus nelegālos imigrantus, kas bija pārrāpušies pāri Meliljas anklāva žogam.

Eiropas Cilvēktiesību tiesas Lielā palāta, ko veido 17 tiesneši, atbalstīja Spāniju, kas apstrīdēja spriedumu, ko 2017.gadā pieņēma ECT palāta septiņu tiesnešu sastāvā. Šai spriedumā tika secināts, ka, izraidot nelegālos imigrantus, pārkāpts aizliegums kolektīvi izraidīt ārvalstu pilsoņus.

Lielā palāta secināja, ka abi sūdzības iesniedzēji nostādījuši sevi pretlikumīgā situācijā, lielā grupā izlaužoties cauri žogam, kas nodala Spānijas Meliljas anklāvu no pārējās Ziemeļāfrikas.

Žogu veido trīs paralēlas sētas, kas ir līdz sešiem metriem augstas. Migranti lielās grupās regulāri mēģina iekļūt anklāvā, un Spānijas varasiestādes sistemātiski sūta viņus uzreiz atpakaļ uz Maroku.

Sūdzību iesniedzēji, kas ir no Kotdivuāras un Mali, nav mēģinājuši likumīgā ceļā iekļūt Spānijā. Tādēļ tā ir tikai viņu vaina, ka Spānijas varasiestādes nepamatoja viņu izraidīšanu ar individuāliem lēmumiem, secināja Lielā palāta.

Tomēr Eiropas Padomes cilvēktiesību komisāre Dunja Mijatoviča tiesā norādīja, ka pieteikšanās patvērumam Meliljā vai oficiālo robežšķērsošanas punktu sasniegšana migrantiem no Subsahāras Āfrikas šķiet praktiski neiespējama.

Viņi ir atstāti ar izvēli rāpties pāri žogam, šķērsot jūru vai izmantot citus nelegālus veidus, lai šķērsotu robežu, norādīja Mijatoviča.

Viņa brīdināja, ka Eiropā arvien biežāk migranti tiek izraidīti lielās grupās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu