Vardarbības dēļ Sīrijas ziemeļrietumos trīs dienu laikā pārvietojušies 140 000 cilvēku (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Jānis Vingris Sīrijā
Jānis Vingris Sīrijā Foto: Jānis Vingris

Sīrijas ziemeļrietumos, kur turpinās Krievijas atbalstīto Sīrijas režīma spēku ofensīva, vardarbības dēļ savas mājas pēdējo trīs dienu laikā bijuši spiesti pamest vairāk nekā 140 000 cilvēku, ceturtdien paziņojusi ANO.

Kopš 1.decembra kopumā vardarbības dēļ pārvietoties nācies vairāk nekā 800 000 cilvēku, no kuriem vismaz 60% ir bērni, liecina ANO rīcībā esošā informācija.

Tikmēr Sīrijas režīma spēku uzbrukums pēdējam opozīcijas kontrolētajam anklāvam kļuvis intensīvāks un skāris jau Idlibas dienvidus un austrumus, kā arī Alepo dienvidus un rietumus. Aplēsts, ka šajā reģionā atrodas aptuveni četri miljoni cilvēku. Vairumam no viņiem jau iepriekš nācies mainīt dzīvesvietas pilsoņkara dēļ.

"Šī pārvietošanās nevarēja notikt sliktākā laikā, jo arvien vairāk un vairāk cilvēku tiek iespiesti arvien mazākā apgabalā," sacīja ANO pārstāvis reģionā Deivids Svansons, piebilstot, ka daudziem no šiem cilvēkiem līdzi ir tikai drēbes, kas mugurā.

"Šī krīze padziļinās ar katru minūti, bet starptautiskā sabiedrība paliek vienaldzīga," norādīja Svansons.

Sīrijas režīma spēki ar Krievijas atbalstu koncentrējuši uzbrukumu apgabalos gar stratēģiski svarīgo šoseju, kas ved cauri opozīcijas kontrolētajai teritorijai un savieno valsts dienvidus ar ziemeļiem.

Sīrijas pilsoņkarš aizsākās 2011.gadā, un konflikts pakāpeniski sadrumstalojās daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Ar atbalstu atšķirīgiem grupējumiem iesaistījušās arī vairākas ārvalstis.

Krievija ir Sīrijas prezidenta Bašara al Asada sabiedrotā, bet Turcija atbalsta vairākus no Sīrijas nemiernieku grupējumiem.

Saskaņā ar 2018.gadā noslēgto vienošanos ar Krieviju, Turcija Idlibā izveidoja 12 novērošanas posteņus, lai nepieļautu valdības spēku uzbrukumu opozīcijai. Taču Sīrijas valdības spēki ar Krievijas atbalstu pērn sāka ofensīvu Idlibas provincē un turpina to, neskatoties uz Ankaras brīdinājumiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu