Minhenē sākas ikgadējā Drošības konference (1)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Piektdien uz ikgadējo Drošības konferenci Minhenē pulcējas pasaules politiskie līderi, kamēr pieaugošais konfliktu skaits liek šaubīties par starptautiskās diplomātijas iespējām nodrošināt mieru.

Sagaidāms, ka uz trīs dienas ilgo konferenci ieradīsies aptuveni 35 valstu un valdību vadītāji, tostarp Francijas prezidents Emanuels Makrons un Kanādas premjerministrs Džastins Trudo.

Tikmēr citas valstis būs pārstāvētas ministru līmenī, un konferencē piedalīsies ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo, Ķīnas ārlietu ministrs Vans Ji un viņa Irānas kolēģis Muhameds Džavads Zarifs. Dalībnieku sarakstā ir arī NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs un uzņēmuma "Facebook" dibinātājs un vadītājs Marks Zakerbergs.

Pirms konferences atklāšanas tās priekšsēdētājs Volfgands Išingers atzina, ka viņam dara "lielas raizes" starptautiskās sabiedrības "nepiedodamā nespēja", kas nodemonstrēta Sīrijā.

Išingers izteicās kritiski arī par nesen Berlīnē izstrādāto Lībijas miera plānu, kas arī izrādījis neveiksmīgs.

"Mums ir vairāk krīžu, vairāk šausmīgu notikumu, nekā kāds varētu iedomāties," norādīja Išingers.

Sarunā ar aģentūru DPA viņš cita starpā pauda viedokli, ka Vācijai būtu jāuzņemas lielāka atbildība par globālo problēmu risināšanu.

"Ņemot vērā pasaules politikas pārmaiņu neticamo ātrumu, [Vācijas ārpolitika] patiesi darbojas pārāk lēni," atzina Išingers, piebilstot, ka Berlīne izrādot "pārāk mazu izlēmību".

Pirms pēcpusdienā paredzētās konferences oficiālās atklāšanas, uz sanāksmi pulcējās to valstu aizsardzības ministri, kas iesaistījušās koalīcijā pret teroristisko grupējumu "Islāma valsts", lai pārrunātu pēdējos notikumus, īpaši militārās operācijas Irākā.

Sanāksmē piedalījās arī ASV aizsardzības ministrs Marks Espers un viņa Vācijas kolēģe Annegrēta Krampa-Kerenbauere, kuriem iepriekš bija divpusēja tikšanās.

Abas amatpersonas apstiprinājušas nepieciešamību turpināt cīņu pret "Islāma valsti, DPA pastāstījuši avoti.

Konferencē varētu izpausties arī NATO iekšējās domstarpības, ko izsaukuši Makrona centieni panākt Eiropas atkarības mazināšanos no ASV, tostarp stiprinot savu kodolarsenālu.

Uz Minheni devusies arī ASV Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi, un tādējādi konferencē būs pārstāvēta gan prezidenta Donalda Trampa, gan viņa pretinieku nometne.

Kārtības un drošības uzturēšanai konferences laikā mobilizēti aptuveni 3900 policisti.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu