Opozīcija zemo atsaucību iecerei rosināt referendumu saista ar prasību parakstīties klātienē (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Uldis Augulis.
Uldis Augulis. Foto: Paula Čurkste/LETA

Opozīcijas pārstāvji zemo iedzīvotāju iesaisti parakstu vākšanā referenduma ierosināšanai par pašvaldību ārkārtas vēlēšanu regulējumu saista ar parakstu vākšanas veidu.

Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Uldis Augulis skaidroja, ka parakstu vākšana notika "sarežģītos apstākļos", jo tie tika vākti ar fiziskiem parakstiem papīra formātā. "Tas procesu padarīja grūtāku un nedeva iespējas iedzīvotājiem paust savu viedokli," uzskata Augulis.

Arī partijas "Saskaņa" līderis Jānis Urbanovičs norādīja, ka patlaban par dažādām iniciatīvām var parakstīties gan elektroniski, gan papīra formātā, bet šajā reizē iedzīvotāji tika aicināti parakstīties papīra formātā.

"Par 90% esmu pārliecināts, ka parakstu vākšanas zemo aktivitāti noteica fakts, ka parakstīties jādodas klātienē. Ja parakstu vākšana būtu notikusi elektroniski, atsaucība būtu lielāka. Bez tautas parakstu vākšanas un nobalsošanas demokrātijā neiztikt, bet tas nedrīkst notikt ačgārni," uzsvēra Urbanovičs.

Likums pieļauj parakstu vākšanu elektroniski tikai gadījumos, ja parakstu vākšana notiek pēc vēlētāju iniciatīvas. 

Aicināti vērtēt, cik efektīvi iztērēti budžeta līdzekļi parakstu vākšanas nodrošināšanai, opozicionāri bija izvairīgi. Urbanovičs pauda, ka viss noticis "uz pozīcijas uzpūtības un paviršības rēķina". 

Savukārt Augulis norādīja, ka nevar liegt cilvēkiem iespēju paust savu viedokli, papildus piebilstot, ka neesot vērtēts, cik efektīvi ieguldīti nodokļu maksātāju līdzekļi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas veiktajā reklāmā par gaidāmo administratīvi teritoriālo reformu.

Kā vēstīts, Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotie provizoriskie parakstu vākšanas rezultāti liecina, ka nav izdevies savākt nepieciešamo parakstu skaitu referenduma ierosināšanai par Saeimā pieņemtajām izmaiņām pašvaldību ārkārtas vēlēšanu regulējumā. 

Parakstu vākšanā provizoriski piedalījušies 0,4% vēlētāju, kas ir aptuveni 4% no tautas nobalsošanas ierosināšanai nepieciešamā parakstītāju skaita. 

Parakstu vākšana tika sākta pēc Saeimas opozīcijas ierosinājuma. 

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu