Zelenskis: Austrumukrainas konflikts - tas ir karš Eiropā (13)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis Minhenes drošības konferencē svētdien izteicās, ka konflikts Austrumukrainā - tas ir "karš Eiropā", kas jau sasniedzis Otrā pasaules kara ilgumu.

Zelenska pirmā uzstāšanās Minhenes drošības konferencē, kur pulcējas pasaules valstu augstākās amatpersonas, notika nelielā telpā viesnīcā "Bayerischer Hof", norāda portāls "Meduza". Tajā ir vietas daudz mazākam cilvēku skaitam nekā zālē, kur tajā pašā dienā uzstājās Francijas prezidents Emanuels Makrons, ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo un Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs. Turklāt Zelenska runas laikā tur neatradās nevienas valsts galva, jo tobrīd citā telpā runu teica Ķīnas ārlietu ministrs Vans Ji.

Zelenskis savu uzstāšanos sāka ar to, ka pasaules politiķi viņa valstij pievērš arvien mazāk uzmanības. Viņš norādīja, ka Minhenes drošības konferences ziņojumā par situāciju pasaulē "tikai astoņas reizes pieminēta Ukraina", kas ir mazāk nekā iepriekšējos gados.

"Vai visi nav par ātru atslābuši?" jautā Zelenskis. Viņš to nodēvēja par bīstamu tendenci, jo šādas problēmas nedrīkstot zaudēt aktualitāti, kamēr nav pilnībā atrisinātas.

"Vēlos vērst jūsu uzmanību uz to, ka nav korekti runāt par "karu Ukrainā". Tas ir karš Eiropā. Un kopā ar Krimas aneksiju tas ilgst jau tikpat ilgi, cik Otrais pasaules karš," teica Zelenskis.

Viņš piebilda, ka ukraiņi būs laimīgi, kad viņu valsts vairs nebūs ierauta starptautiskajos strīdos, taču tas notiks tikai tad, kad Ukrainas austrumos būs miers un tās sastāvā atgriezīsies "mūsu teritorijas - Donbass un Krima". Zelenskis norādīja, ka 2020.gada oktobrī gribot rīkot pašvaldību vēlēšanas visā Ukrainas teritorijā, tai skaitā Krimā.

Pirms Minhenes drošības konferences sākuma pasākuma mājaslapā tika publicēts 12 soļu plāns, lai panāktu mieru Austrumukrainā. ASV ekspertu un diplomātu grupa pret to iebilda, sakot, ka ziņojums satur Kremlim raksturīgu retoriku par to, kādam būtu jāizskatās miera procesam Ukrainā.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu