No koronavīrusa izārstēto pacientu asinis varētu palīdzēt ārstēt infekciju (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Asinis
Asinis Foto: Unsplash

Ķīnas veselības eksperti pagājušajā nedēļā aicināja cilvēkus, kuri izslimojuši jauno koronavīrusu, nodot asins plazmu, jo tā varētu saturēt vērtīgus proteīnus, kurus savukārt varētu izmantot, lai ārstētu citus sirdzējus.

Kā vēsta “Time”, aicinājumu nodot asins plazmu izsludināja valstij piederošā kompānija Ķīnas Nacionālā biotehnologu grupa. Viņi atklāja, ka plazmā atrodamās antivielas palīdzēja izārstēt desmit kritiski slimus pacientus, 12 līdz 24 stundu laikā samazinot infekciju.

Tomēr vai tā ir laba ideja? Izdevumam “Live Science” eksperti atklāja, ka šāds paņēmiens ir loģisks un daudzsološs veids, kā ārstēt kritiski slimus pacientus. Tiesa, ārstiem būtu jāuzmanās no iespējamajiem blakusefektiem.

Antivielas ir proteīni, kurus rada imūnsistēma, lai tie cīnītos pret dažādiem iebrucējiem, piemēram, vīrusiem, baktērijām vai citām svešām substancēm. Antivielas ir specifiski katram iebrucējam, tāpēc organismam ir nepieciešams laiks, lai radītu tos katra jauna iebrucēja gadījumā. Ja šis iebrucējs nākotnē organismam uzbrūk vēl, tad organisms atceras iepriekšējo gadījumu un ātri saražo vajadzīgo antivielu armiju.

Cilvēkiem, kuri nesen atlabuši no “Covid-19”, asinīs joprojām cirkulē antivielas pret jauno slimību. Injicējot tos vēl slimajiem pacientiem, teorētiski varētu viņiem palīdzēt labāk tikt galā ar infekciju.

Citiem vārdiem sakot, ar šādu paņēmienu varētu imunitāti no viena cilvēka nodot citam. Tā zinātnieki ir rīkojušies arī iepriekš, piemēram, gripas pandēmijas laikā.

“Man ir prieks uzzināt, ka zināmos apstākļos tiek testēta izdzīvojušo asins plazma. Tiesa, būtu uzmanīgi jānovēro šīs ārstēšanas metodes blakusefekti,” komentēja pētniece Kerola Š. Reisa.

Pārtikas un zāļu pārvaldes noteikumi vēsta, ka ārkārtas gadījumā eksperimentālus medikamentus cilvēkiem var dot bez klīniskiem izmēģinājumiem. Lai arī šie noteikumi nav aktuāli Ķīnā, tomēr tie tur ir līdzīgi, proti, eksperimentālus medikamentus un metodes var izmantot ar pacientiem, kas ir kritiskā stāvoklī.

Plazmas injicēšana ir tikai viena no jaunā koronavīrusa ārstēšanas metodēm, kuras izvirzījuši pētnieki.

Jau ziņots, ka ar jauno koronavīrusu "Covid-19", kas pirmo reizi tika konstatēts pagājušā gada decembrī Ķīnā, visā pasaulē inficējušies jau vairāk nekā 71 000 cilvēku.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu