Radīti sienāži-kiborgi, kas meklēs sprāgstvielas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls. Sienāzis
Ilustratīvs attēls. Sienāzis Foto: Unsplash

Sprāgstvielu meklēšanas suņiem varētu pienākt grūti laiki, jo darbu tiem grasās atņemt sienāži.

Vašingtonas Universitātes pētnieki, izmantojot Amerikas sienāžu (Schistocerca americana) ožas maņu, pacentās radīt bioloģiskus sprāgstvielu meklētājus, vēsta "New Scientist".

Ožas receptori šo insektu antenās uztver ķimikāliju smaržu gaisā un sūta elektrisko signālu uz smadzeņu daļu, kas atbild par antenām. Katrā sienāža antenā ir aptuveni 50 tūkstoši šādu neironu.

Pētnieku komanda eksperimentā uz sienāžu antenām uzpūta dažādu eksplozīvu materiālu tvaikus. Ar elektrodu palīdzību, kas savukārt bija implantēti sienāžu smadzenēs, zinātnieki izanalizēja elektriskos signālus un izšķīra tos, kuri bija saistīti ar sprāgstvielām.

Sienāžu smadzenes turpināja precīzi uztvert sprāgstvielas pat septiņas stundas pēc tam, kad zinātnieki to smadzenēs bija implantējuši elektrodus. Pēc tam sienāži gāja bojā.

Implantēšanas process sienāžus paralizēja, tāpēc zinātnieki tos novietoja uz ritentiņiem, kurus varēja vadīt attālināti. Tas bija vajadzīgs tāpēc, lai pārbaudītu sienāžu ožu dažādās vietās.

Sienāži spēja noteikt, kur ir vislielākā sprāgstvielu koncentrācija, arī tad, kad pētnieki tos vairākkārt pārvietoja.

Projektu finansēja ASV Jūras pētniecības birojs, un zinātnieki uzskata, ka nākotnē šādi aprīkotus sienāžus varētu izmantot aizsardzības un drošības nolūkos.

Tiesa, šis pētījums ir limitēts tāpēc, ka netika pārbaudītas sienāžu ožas spējas, kad gaisā ir vēl citas smaržas, izņemot sprāgstvielu.

Pētījumu iespējams lasīt pirmsdrukas vietnē "Biorxiv".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu