Jaunveidojamā Tukuma novada pārstāvjus uztrauc ceļu stāvoklis uz pagastu centriem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Lai nodrošinātu iedzīvotāju mobilitāti, ir jānodrošina labas kvalitātes ceļi uz topošā Tukuma novada pagastu centriem, bet pašlaik vairāku ceļu stāvoklis ir kritisks, šodien Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisijas sēdē pauda apvienojamo pašvaldību pārstāvji.

Tukuma novada domes priekšsēdētāja vietnieks Agris Zvaigzneskalns (LZP) sēdē atzina, ka jau līdz šim Tukuma, Engures, Jaunpils un Kandavas novada pašvaldības sadarbojošās vairākās jomās, un reforma diez vai mainīs pārvaldes formu.

Taču viņu uztrauc ceļu stāvoklis uz pagastu centriem, ko bija solīts uzlabot jau ar iepriekšējo pašvaldību reformu 2009.gadā. Pēc viņa teiktā, piemēram, jāizbūvē 14 kilometru garš ceļa posms uz Lesteni, kam būtu nepieciešami aptuveni pieci miljoni eiro. Taču pašvaldība nav pārliecināta, ka līdzekļu, kas tiks atvēlēts šiem mērķiem no valsts pietiks, jo remontējamo ceļu ir daudz.

Uz kritisko ceļa stāvokli uz Jaunpili norādīja arī Jaunpils novada domes priekšsēdētāja Ligita Gintere (ZZS).

Viņa arī prognozēja lauku iztukšošanos pēc administratīvi teritoriālās reformas, kas ir drauds valsts drošībai. Īstenojot reformu, viņa aicināja nosargāt valsti, neiznīcinot to.

Savukārt Engures novada domes priekšsēdētājs Gundars Važa (VL-TB/LNNK) pauda bažas par lauku vajadzību atstāšanu novārtā, visus līdzekļus novirzot Tukuma attīstībai. Viņš norādīja arī uz nekustamā īpašuma nodokļa apjoma atšķirībām pašvaldībās, jo kadastrālās vērtības, piemēram, Kandavā un Engures novada piekrastē ievērojami atšķiras. 

Pēc Važas teiktā, Engures novads kā piekrastes novads labāku attīstību redzētu kopā ar Mērsraga novadu.

Savukārt Kandavas novada domes priekšsēdētāja Inga Priede (LZP), aizstāvot novadu kā pastāvīgu vienību, klāstīja, ka Kandavas novadā publiskie pakalpojumi tiek nodrošināti ar zemākām izmaksām nekā novadā. Turklāt arī bezdarba līmenis novadā ir zemāks nekā pašvaldībā, kurai novadu plānots pievienot.

Jau ziņots, ka Saeima izskatīšanai Administratīvi teritoriālās reformas komisijā nodevusi grozījumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas izstrādātā administratīvi teritoriālā iedalījuma karte paredz Tukuma novada administratīvo teritoriju apvienot ar Engures, Jaunpils un Kandavas novadu, par reģionālās nozīmes attīstības centru nosakot Tukumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu