ANO cilvēktiesību komisāre aicina Sīrijā izveidot humānos koridorus (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Jānis Vingris Sīrijā
Jānis Vingris Sīrijā Foto: Jānis Vingris

Humānā krīze Sīrijas ziemeļrietumos ir sasniegusi šausminošu pakāpi, valdības spēkiem uzbrūkot bēgošajiem civiliedzīvotājiem, tāpēc nepieciešams izveidot humānos koridorus, otrdien paziņoja ANO augstā cilvēktiesību komisāre Mičela Bačeleta.

Pēc ANO aplēsēm, kopš decembra sākuma reģionā savas mājas bijuši spiesti pamest vairāk nekā 900 000 cilvēku, kas ir lielākā cilvēku pārvietošanās kopš konflikta sākuma 2011.gadā.

Kopš gada sākuma vardarbībā nogalināti vairāk nekā 300 mierīgo iedzīvotāju, un 93 nogalinājusi armijas un tās sabiedrotie, paziņoja ANO Cilvēktiesību birojs.

"Tagad nav droša neviena patvēruma vieta," pavēstīja Bačeleta. "Un turpinoties valdības ofensīvai un iespiežot cilvēkus arvien mazākos rajonos, es bažījos, ka tiks nogalināts vēl vairāk cilvēku."

Sīrijas valdībai un tās sabiedrotajiem ir jāļauj konflikta zonās izveidot koridorus, lai mierīgie iedzīvotāji varētu tos droši šķērsot, norādīja Bačeleta.

Sīrijas armija kopš decembra izvērsusi ofensīvu, atkarojot nemierniekiem arvien jaunus apvidus.

Nemiernieki tagad Idlibas provincē ir iespiesti teritorijā, kas kļūst arvien mazāka, bet arī tur ir izvērsta valdības spēku ofensīva. Nemiernieki kontrolē arī nelielu joslu Alepo provincē līdzās Idlibai.

Daļa Alepo provinces ziemeļdaļas atrodas Turcijas kontrolē, bet apvidus provinces rietumos atrodas kurdu spēku kontrolē. Pret šīm divām teritorijām valdības spēku ofensīva nav izvērsta.

Centienos apturēt Sīrijas valdības spēku ofensīvu Turcija, kas Sīrijas pilsoņkarā atbalsta nemierniekus, bruņotās opozīcijas anklāvā iesūtījusi tūkstošiem savu karavīru un militārās tehnikas vienību.

Idliba ir pēdējais Sīrijas bruņotās opozīcijas bastions un tajā liela ietekme ir "Al Qaeda" bijušā Sīrijas atzara vadītajai džihādistu aliansei "Hayat Tahrir al-Sham".

Sīrijas pilsoņkarš aizsākās 2011.gadā, un konflikts pakāpeniski sadrumstalojās daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Ar atbalstu atšķirīgiem grupējumiem iesaistījušās arī vairākas ārvalstis.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu