Turcijā uzreiz pēc attaisnošanas atkal aizturēts filantrops Kavala (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Turcijas pretterorisma policija dažas stundas pēc tiesas rīkojuma par atbrīvošanu no cietuma atkal apcietinājusi vienu no redzamākajiem cilvēktiesību aizstāvjiem filantropu Osmanu Kavalu.

Tiesa netālu no Stambulas daudz peltās Gezi parka lietas noslēgumā attaisnoja Kavalu un vēl astoņus apsūdzētos.

Tomēr jau pēc dažām stundām Stambulas prokuratūra pieprasīja viņu aizturēt 2016.gada puča izmeklēšanas ietvaros saistībā ar apsūdzībām par mēģinājumu gāzt konstitucionālo kārtību.

Uzreiz pēc tam, kad Kavala tika atbrīvots no stingrā režīma cietuma Silivri, kur viņš vairāk nekā 800 dienas atradās pirmstiesas apcietinājumā, policija filantropu nogādāja Stambulas slimnīcā veselības pārbaudēm un tad oficiāli aizturēja.

Tiesnesis iepriekš bija norādījis, ka "nav pietiekamu konkrētu liecību", ka viņš un pārējie tiesājamie būtu mēģinājuši gāzt valdību.

Vēl septiņi apsūdzētie, kas bēguļo no likuma varas, netika oficiāli attaisnoti.

Cilvēktiesību aizstāvji, arī starptautiskās cilvēktiesību aizsardzības organizācijas, pauduši nopēlumu Kavala atkārtotai aizturēšanai saistībā ar jaunām apsūdzībām.

"Tas ir atriebīgs un nelikumīgs solis, kas jau atkal demonstrē, ka Turcijas tiesu sistēma atrodas stingrā politiskā kontrolē," sacīja organizācijas "Human Rights Watch" pārstāve Emma Sinklēra-Veba.

"Amnesty International" nosodīja "cinisko un necilvēcīgo apcietināšanu" un pieprasīja Kavalu nekavējoties atbrīvot.

Jau ziņots, ka Turcijas tiesa otrdien attaisnoja filantropu Kavalu un vairākus citus cilvēkus, kas bija apsūdzēti par mēģinājumu "gāzt valdību" 2013.gadā Stambulā notikušo protestu gaitā. 

62 gadus vecais filantrops un cilvēktiesību aizstāvis Kavala bija vienīgais apsūdzētais, kurš bija ievietots cietumā.

Cietumā viņš pavadījis vairāk nekā divus gadus.

Gezi parka lietā Kavalam, bērnu attīstības aizstāvim Jigitam Aksakolu un arhitektei Midžellai Japidži draudēja mūža ieslodzījums bez tiesībām uz apžēlošanu.

16 apsūdzētie tika tiesāti par viņu lomu protestos pret valdības plāniem veikt apbūvi Stambulas centrā līdzās Taksima laukumam, arī iznīcinot vienu no pilsētas lielākajām zaļajām zonām - Gezi parku.

Policija vardarbīgi izklīdināja miermīlīgo sēdošo demonstrāciju Gezi parkā, kur valdība vēlējās būvēt iepirkšanās centru.

Represijas izraisīja pretvaldības protestus visā valstī, kas kļuva par vērienīgāko sabiedrības mobilizāciju pret Redžepu Tajipu Erdoganu, kas tolaik ieņēma premjerministra amatu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu