"SpaceX" paraksta vienošanos: četriem tūristiem būs iespēja nokļūt kosmosā (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

ASV privātais kosmisko lidojumu uzņēmums "SpaceX" parakstījis līgumu ar kompāniju "Space Adventures" par četru tūristu nosūtīšanu kosmosā.

Tūristi tiks nogādāti tālāk orbītā nekā jebkurš privāts astronauts līdz tam, misija varētu notikt 2022.gadā un izmaksāt vairāk nekā 100 miljonus dolāru.

Vašingtonā bāzētā "Space Adventures" bija starpnieks astoņu kosmosa tūristu nosūtīšanā uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS) ar Krievijas raķetēm "Sojuz". Pirmais no tiem bija Deniss Tito, kurš 2001.gadā par astoņām stundām uz SKS samaksāja 20 miljonus dolāru, bet pēdējais - pasaulslavenās cirka trupas "Cirque du Soleil" dibinātājs Gijs Lalibertē 2009.gadā.

Jaunie kosmosa tūristi tiks vesti ar "SpaceX" kapsulu "Crew Dragon", kas izstrādāta NASA astronautu transportēšanai un kuras pirmais pilotējamais lidojums paredzēts tuvākajos mēnešos.

"Mūsu mērķis ir mēģināt sasniegt divas vai trīs reizes lielāku augstumu par kosmosa staciju," pavēstīja "Space Adventures" prezidents Toms Šellijs.

SKS orbīta ir 400 kilometrus virs Zemes, bet precīzu jaunās misijas augstumu noteiks "SpaceX", piebilda Šellijs.

Pēc viņa teiktā, lidojums ātrākais varētu notikt līdz 2021.gada beigām, taču visticamākais laiks ir 2022.gads. Misijas ilgumu noteiks klientu vēlmes, piebilda Šellijs.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu