Motobraucējiem mācīs pareizi uzvesties mežā (5)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Motocikls mežā
Motocikls mežā Foto: Pixabay

Šā gada motosezonā, kas sāksies aprīlī un ilgs līdz oktobrim, plānots sākt skaidrojošo kampaņu motobraucējiem un kvadriciklistiem ar aicinājumu ievērot saudzīgu un draudzīgu attieksmi pret Latvijas dabu, sacīja Latvijas Motoklubu asociācijas sekretārs Arnis Blodons.

Šāds lēmums pieņemts šodien Biķernieku kompleksajā sporta bāzē notikušajā diskusijā "Par saudzīgu mototransporta pārvietošanos Latvijas mežu ceļos", kurā tikās pārstāvji no Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD), Latvijas Motoklubu asociācijas, Latvijas Motosporta federācijas ( LaMSF), "Latvijas valsts mežu", "Rīgas mežu", Valsts mežu dienesta, Valsts policijas un Valsts vides dienesta pārstāvji.

Blodons atgādināja, ka Eiropas Savienībā (ES) pastāv "Trans Euro Trail" (TET) kodekss, kas ir visā Eiropā akceptēti uzvedības noteikumi meža trasēs, ko plānots adaptēt Latvijas situācijai un iekļaut audzinošā kampaņā, iepazīstinot ar tiem sabiedrību. 

Diskusijā vienošanās par nepieciešamību veikt kopējo audzinošu darbu vairāku sezonu garumā panākta vienprātīgi.

"Vairākas turpmākās sezonas veiksim skaidrojošo darbu ar dažādām akcijām, dažādiem informatīvajiem materiāliem par to, kā saudzīgi izturēties atļautajās vietās mežā braucot ar mototransportu. Skaidrosim, ka kultūrvēsturiskās vietas un piemiņas vietas nav piemērotas savu pārgalvību demonstrēšanai," sacīja Motoklubu asociācijas sekretārs Arnis Blodons. 

Pēc viņa teiktā diskusijas dalībnieki vienojās īsā un saprotamā veidā savās mājaslapās skaidrot meža taku un meža ceļu izmantošanas iespējas atbilstoši ētikai, lai nekaitētu apkārtējai videi un sabiedrībai kopumā. 

Blodons atgādināja, ka Latvijā jau pastāv Meža likums, kas tostarp nosaka pārvietošanās principus pa meža ceļiem, ko ievērot, lai būtu draudzīgi pret vidi un apkārtējo sabiedrību. 

Kā norādīja Latvijas Motoklubu asociācijas pārstāvis, "Trans Euro Trail" lietošanas kodekss, ko plānots adaptēt Latvijas situācijai, paredz stingri ievērot transporta līdzekļiem paredzētās ceļa zīmes un maršrutus, kā arī motocikliem un motociklistiem nodrošināt atbilstošu ekipējumu un derīgu vadītāja apliecību. Šķērsojot lauksaimniecības zemes, jāturas uz norādītā ceļa. Tāpat tajā noteikts ievērot, ka riepas var nodarīt kaitējumu labībai un zālei, kas kādam citam ir iztikas avots.

Kodekss aicina arī dot ceļu gājējiem, riteņbraucējiem un dzīvniekiem uz šaurām takām, piebremzējot vai apstājoties un pēc nepieciešamības izslēdzot dzinēju. Tāpat jāatstāj pietiekoši daudz vietas, lai samainītos uz ceļa.

Neatrodoties uz ceļa, jāseko līdzi tam, lai nesaceltu pārāk lielu putekļu un smilšu mākoni. Ja ceļā gadās vārti, jāatstāj tos tādā pašā pozīcijā, kādā pie tiem mototransporta vadītājs nonāca, lai nepieļautu, piemēram, lopu izbēgšanu. Tāpat jābrauc mierīgi un motocikla jaudu jāizmanto apdomīgi, paturot prātā, ka skaļš troksnis var kādam traucēt.

Jau ziņots, ka otrdien notikušo diskusiju "Par saudzīgu mototransporta pārvietošanos Latvijas mežu ceļos" bija rosinājuši pēdējā laika notikumi, kas saistīti ar šķēršļu izvietojumu meža infrastruktūrās, kas raisījuši smagus, letālus rezultātus, kā arī nesankcionētu mototransporta izmantošanu Ložmetējkalna teritorijā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu