Vai Zviedrijas premjera slepkavība beidzot tiks atklāta? Prokurors dod jaunas cerības (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ūlofs Palme
Ūlofs Palme Foto: Reuters/ScanPix

1986.gadā Zviedriju satrieca premjerministra Ūlofa Palmes slepkavība - viņu sievas acu priekšā nošāva Stokholmas centrā. 34 gadu laikā lieta tā arī netika atrisināta, taču prokurors Kristers Peteršons licis noprast, ka beidzot varētu tai pielikt punktu.

Peteršons otrdien intervijā zviedru telekanālam SVT pauda pārliecību par to, ka "varēs izklāstīt, kas notika un kurš par to atbildīgs", vēsta aģentūra AP.

"Mans mērķis ir 2020.gada pirmajā pusē prezentēt [informāciju]," sacīja Peteršons. "Esmu noskaņots optimistiski. Mēs esam smagi strādājuši, un mums ir pavedieni, kuriem ļoti uzticamies."

Jautāts, vai izmeklētāji pietuvojušies lietas atrisinājumam, Peteršons atbildēja: "Manuprāt, jā." Taču viņš nesniedza sīkāku informāciju par to, kas varētu būt slepkava.

Palme tika nošauts 1986.gada 28.februāra vakarā, kad ar sievu devās prom no kinoteātra Stokholmā. Pāri nepavadīja miesassargi.

Palmes sieva Līsbeta tika ievainota un vēlāk kā slepkavu identificēja iepriekš sodīto Kristeru Peteršonu (nav radniecības ar pašreizējo prokuroru), kuru notiesāja un vēlāk attaisnoja. 

Kā norāda portāls "The Local", prokurors Peteršons intervijā SVT neatbildēja uz jautājumu, vai viņa rīcībā esošā informācija varētu vainagoties ar apsūdzības izvirzīšanu aizdomās turamajam. Tas varētu nozīmēt, ka vainīgais ir miris vai arī ka izmeklēšana tiks izbeigta.

Ūlofa Palmes slepkavības vieta Stokholmā. 1968.gada 1.marts
Ūlofa Palmes slepkavības vieta Stokholmā. 1968.gada 1.marts Foto: AFP / Scanpix

Neatrisinātā Palmes slepkavības lieta gadu gaitā apaugusi ar dažādām versijām un sazvērestības teorijām. Zviedrijas tabloīdos pastiprināta uzmanība lietai pievērsta arī tāpēc, ka tuvojas slepkavības gadadiena.

Izmeklētāji 34 gadu laikā nopratinājuši vairāk nekā 10 000 cilvēku, no kuriem vairāk nekā 130 atzinušies Palmes slepkavībā.

Zviedrijas policija kritizēta par pieļautajām kļūdām izmeklēšanas sākumposmā. Viena no tām - notikuma vieta netika pietiekami ātri norobežota, paverot iespēju, ka varētu būt iznīcināti svarīgi pierādījumi. Izšautās patronas atrada garāmgājējs, bet slepkavības ierocis tā arī netika atrasts.

"Ja galvenais prokurors ir nonācis tuvu atrisinājumam, tad varbūt Zviedrija beidzot varēs atstāt šo slepkavību pagātnē," portālam "The Local" norāda Palmes eksperts Gunnars Valls. "Vairums cilvēku par to priecātos. Ja nebūs palikuši neatbildēti jautājumi, tad šī slepkavība tiks nolikta malā kā visi vēsturiskie notikumi. Taču atbilde varētu arī būt tāda, kas rada jaunus jautājumus."

"Ja atklāsies, ka šo slepkavību bija iespējams atrisināt pēc 35 gadiem, bet tas iepriekš netika izdarīts, tad domāju, ka daudzi jautās, kāpēc vajadzēja tik daudz laika," norāda zviedru vēsturnieks Kjells Estbergs.

Palme bija Zviedrijas Sociāldemokrātiskās partijas līderis. Viņš bija pazīstams kā labs orators, taču daļa sabiedrības viņu uzskatīja par augstprātīgu un nepiekrita viņa uzskatiem.

Palme asi kritizēja ASV lomu Vjetnamas karā. Iekšlietās viņš ieturēja politisko kursu, kas raksturo mūsdienu Zviedrijas labklājības politiku - dāsno bērna kopšanas atvaļinājumu, bērnudārzu pieejamību un tiesības veikt abortu.

Zviedrija 2010.gadā atcēla noilgumu slepkavību lietās - daļēji tāpēc, lai varētu turpināties Palmes slepkavas meklējumi.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu