Polijas premjers: ES nepieciešams "labs budžets", lai kļūtu par globālu spēlētāju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis rakstā avīzē "Die Welt" paziņojis, ka vēlas, lai Eiropas Savienība (ES) kļūtu par globālu spēlētāju, un tādēļ blokam ir nepieciešams "labs budžets".

Rakstā, kas publicēts pirms 20.februārī Eiropadomē gaidāmās diskusijas par ES daudzgadu budžetu 2021.- 2027. gadam, Moraveckis aicina pieņemt budžetu, kas cita starpā palīdzēs ES kļūt par pasaules līderi jaunajās tehnoloģijās.

"ES atrodas vēstures pavērsiena punktā. Breksits, kā arī sarunas par daudzgadu finanšu ietvaru ir iespēja nenobraukt vēstures malā, bet gan būvēt savienību, kura ne tikai piedalīsies sacensībās par labāku un godīgāku nākotni, bet kurai ir arī iespēja uzvarēt šajās sacensībās," raksta Moraveckis. "Mēs vēlamies Eiropu kā globālu spēlētāju."

Viņš arī norāda, ka taisnīgs ES budžets nāks par labu gan bagātākajām Eiropas ziemeļu valstīm, gab nabadzīgākajām valstīm dienvidos.

ES valstu un valdību vadītāji ceturtdien tiksies ārkārtas Eiropadomes sanāksmē, lai apspriestu ES ilgtermiņa budžetu 2021.- 2027.gadam.

Līdz ar Lielbritānijas izstāšanos no ES būtiski samazināsies tās budžets, tāpēc dalībvalstu sarunas par ES daudzgadu budžetu tiek prognozētas ļoti smagas.

Eiropadomē 20.februārī vienošanās par budžetu, visticamāk, netiks panākta un turpmākajos mēnešos nāksies rīkot vēl vairākas tikšanās šā jautājuma apspriešanai. 

Austrija, Dānija, Vācija, Nīderlande un Zviedrija iebilst pret lielākām iemaksām ES budžetā, lai aizpildītu breksita atstāto robu, bet 16 citas ES valstis atbalsta lielākas iemaksas, lai nesamazinātos ES finansējums, ko tās saņem savas infrastruktūras uzlabošanai un attīstībai.

Eiropas Parlaments, kam būs jābalso par piekrišanu nākamās septiņgades finanšu shēmai, ir noskaņots uz iespējami lielāku budžetu, lai ES var izpildīt savus mērķus cīņā ar klimata pārmaiņām, atbalstīt migrācijas politiku un kļūt par līderi digitālajā nozarē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu