Putina pelēkais kardināls vairs nebūs Putina pelēkais kardināls? (12)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TASS/Scanpix

Krievijas prezidenta Vladimira Putina padomnieks un par Kremļa pelēko kardinālu dēvētais Vladislavs Surkovs šonedēļ zaudēja darbu. Par viņa atstādināšanu tika paziņots Kremļa oficiālajā vēstnesī, atlaišanas iemeslus neminot. Kas ir Surkovs un kāpēc viņš varētu būt zaudējis Putina uzticību – atbildes uz šiem jautājumiem meklē Krievijas laikraksts “Kommersant” un Lielbritānijas raidsabiedrība BBC.

Surkovs uzskatāms par galveno Kremļa līdzšinējās Ukrainas politikas koordinatoru.

Informācija par to, ka Surkovs vairs nestrādās Kremlī, pirmo reizi izskanēja jau janvāra beigās, kad par to savā “Telegram” kanālā paziņoja Surkovam pietuvināts politologs Aleksejs Česnakovs. Viņš izteica pieņēmumu, ka Surkovs no pienākumu pildīšanas atbrīvots saistībā ar kursa maiņu Kremļa politikā attiecībā uz Ukrainu.

Kā liecina laikraksta “Kommersant” rīcībā esošā informācija, dažas dienas pirms Surkova atbrīvošanas rīkojuma publicēšanas Surkovs Kremlī esot ticies ar Putinu.

Kā laikrakstam norādījuši situāciju pārzinoši avoti, šajā tikšanās reizē ticis spriests par Surkova tālāko darbību, tomēr nekādas vienošanās nav tikušas panāktas.

“Kommersant” norāda, ka jautājumus, kas iepriekš bija Surkova kompetencē, turpmāk pārraudzīs Dmitrijs Kozaks, kurš nesen Krievijas vicepremjera posteni nomainīja pret Krievijas prezidenta administrācijas vadītāja vietnieka amatu.

Informācijas avoti sarunā ar “Kommersant” nav izslēguši, ka Kozaka pienākumos būšot ne tikai Ukrainas jautājumi, bet jautājumi, kas saistīti ar visu postpadomju telpu, tostarp Eirāzijas Ekonomiskā savienība, kā arī Krievijas un Baltkrievijas savienība.

Savā jaunajā amatā Kozaks 7.februārī bija klāt Putina un Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko sarunās.

Surkovs bija viens no ciešākajiem Putina sabiedrotajiem, un viņam bijusi liela ietekme uz Putinu, vēsta BBC. Tiek uzskatīts, ka savas pozīcijas Krievijas varas virsotnē Putins nostiprinājis, arī pateicoties Surkovam.

Putina palīga pienākumus Surkovs pildīja kopš 2013.gada septembra.

Valsts pārvaldē Surkovs strādāja jau kopš 1999.gada, ieņemot dažādus amatus Krievijas valdībā un prezidenta administrācijā.

Surkovs ilgu laiku tika uzskatīts par vienu no galvenajiem Kremļa ideologiem, uzsver “Kommersant”.

Ar viņa tiešu līdzdalību veidota Krievijas valdošā partija “Vienotā Krievija” un virkne dažādu prokremlisku organizāciju.

Pēdējo gadu laikā Surkova pārraudzībā bija jautājumi, kas saistīti ar Ukrainu, it īpaši situācija Kremļa atbalstītajās, finansētajās un apbruņotajās pašpasludinātajās Austrumukrainas “tautas republikās”.

Viņš nodarbojies arī Abhāzijas un Dienvidosetijas jautājumiem, kā arī strādājis pie Neatkarīgo valstu savienības (NVS) sadarbības veicināšanas.

Kā uzskata polittehnologs Dmitrijs Fetisovs, pēdējo dažu gadu laikā Surkova aktivitātes raisījušas virkni pretenziju, it īpaši Krievijas-Ukrainas attiecību kontekstā.

Ar ko turpmāk nodarbosies Surkovs, pagaidām nav zināms.

Vairāki “Kommersant” aptaujātie politologi uzskata, ka no politikas viņš neaizies. Visticamāk, ka viņš turpmāk vairāk varētu nodarboties ar Krievijas iekšpolitikas jautājumiem. Šobrīd esot skaidrs vienīgi tas, ka Surkovs vairs neturpinās darbu “Ukrainas virzienā”.

Kā uzsver BBC, šī nav pirmā reize, kad Surkovs tiek atbrīvots no amata Krievijas varas gaiteņos, un visticamāk, ka tā nav arī pēdējā.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu