Kaulēšanās kā māksla. Pieredzējušu ceļotāju padomi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Ceļotājam no Rietumu pasaules, kurš radis par preci maksāt summu, kas norādīta uz cenu zīmes, nav viegli pierast pie eksotiskāku valstu iepirkšanās tikumiem. Kaut arī visbiežāk viņam neizdosies samaksāt par preci tādu pašu cenu, kādu maksā vietējie, kaulēšanās palīdz būtiski samazināt sākotnēji prasīto summu, kā arī veicina cieņu pret pircēju. Tādēļ, izpētot tūrisma blogus un ceļotāju forumus, esam apkopojuši padomus, kas var noderēt vietās, kur kaulēšanās ir sena kultūras tradīcija.

Nekad nenosauc cenu pirmais

It īpaši, ja tev nav ne mazākās nojēgas par preces patieso vērtību. Kaulēšanās tradīcija paredz, ka pārdevējs nosauks cenu, un tu centīsies to nokaulēt zemāku. Nekautrējies tēlot pārsteigumu par to, ka cena, tavuprāt, ir ļoti augsta. Sagaidi, līdz tā tiek ievērojami pazemināta, un tikai tad nāc klajā ar savu piedāvājumu, kas ir būtiski (divas vai trīs reizes) zemāks par pārdevēja nosaukto. Īstā kaulēšanās sākas tikai tagad.

50 procentu likums

Viena no vispopulārākajām kaulēšanās metodēm ir tā dēvētais 50% likums - uzzinot, kādu cenu prasa tirgotājs, piedāvāt tam tieši pusi no summas un sākt kaulēšanās procesu no šā punkta. Daudzi ceļotāji apgalvo, ka preces patiesā vērtība būs kaut kur pa vidu starp nulli un 50 procentiem.

Tomēr ir ceļotāji, kuri apšauba metodes iedarbīgumu - tirgotājs dažādiem cilvēkiem vienu un to pašu preci var  piedāvāt par atšķirīgu cenu. Tas atkarīgs gan no pircēja izskata, gan arī tā tautības. Tieši tāpēc pirmie jautājumi, ko nākas dzirdēt tūristam, ir: "No kurienes tu esi?" un "Vai esi pie mums pirmo reizi?" Tieši šie faktori var ietekmēt tirgotāja nosaukto preces sākumcenu. Tādējādi nav izslēgta situācija, kad par pāris eiro vērtu izšūtu cepurīti kā sākumcena tiek prasīti 30 eiro, un nekāds 50 procentu likums nedarbojas.

Apgūsti vismaz dažas frāzes vietējā valodā

Vienkāršāko pieklājības frāžu - "lūdzu", "paldies", "cik tas maksā", kā arī dažu skaitļa vārdu zināšana vietējā valodā noteikti nāks par labu kaulēšanās procesam (kā arī vietējo tirgotāju attieksmei pret ceļotāju kopumā). Ja šādu zināšanu nav, otrā iespēja ir iepirkties kopā ar kādu, kurš zina šo valodu.

Nevicinies ar naudu

Pieredzējuša ceļotāja nerakstīts likums - kaulēšanās laikā naudu tirgotājam rādīt nedrīkst. Bieza maka (un maka vispār) izskats noteikti nesekmēs labāku cenu. Maku (naudu) ieteicams vilkt ārā tikai pēc tam, kad esat vienojušies par cenu.

Vienīgais izņēmums ir tā dēvētā "tas ir viss, kas man ir" taktika - izlemt, cik esi gatavs maksāt par konkrēto preci, un turēt rokā tieši tādu naudas summu. Vairākumā gadījumu šī metode strādā, protams, ja vien piedāvājums nav tik niecīgs, ka aizvaino pārdevēju.

Vienmēr turi gatavībā maza nomināla naudaszīmes

Tas ir gandrīz neizbēgami - pārdevējam noteikti "nebūs", ko izdot no 20 eiro vai lielākas banknotes vai tās ekvialenta vietējā valūtā. Tādēļ pirms iepirkšanās ir ļoti ieteicams nodrošināties ar pēc iespējas mazāka nomināla naudaszīmēm. Tāpat nenāk par ļaunu vispārēja nojausma par to, cik vērtīga ir vietējā nauda, - piemēram, cik veikalā maksā kādas pirmās nepieciešamības preces. Vadoties pēc tā, būs skaidrs, kāda ir pārdevēja pieprasītās cenas vērtība vietējā kontekstā.

Veic cenu salīdzināšanu

Ja nav noskaņojuma kaulēties (rietumniekiem tas nav pats par sevi saprotams process), ieteicams apstaigāt vairākas tirgotavas un noskaidrot, cik konkrētā prece maksā katrā no tām. Kad uzzināta zemākā prasītā cena, piedāvāt pārdevējam savu cenu, kas ir mazāka par zemāko prasīto.

Pasīvā kaulēšanās

Šis ir turpinājums augstākminētajam cenu salīdzinājumam. Ja pārdevējs atsakās no piedāvātās summas, saki paldies un dodies prom. Ja piedāvātā summa tiešām būs stipri par mazu, pārdevējs ļaus tev aiziet. Taču, ja summa ir tuvu akceptējamai, viņš, visticamāk, sauks tevi atpakaļ un piekritīs darījumam vai arī izteiks pēdējo piedāvājumu.

Apmeklē tirgotavas īsi pirms to slēgšanas

Nereti par vislabāko cenu iespējams vienoties tieši īsi pirms darba beigām, kad pārdevējs jau saposies doties prom. Šādā brīdī tas uzskatīs, ka izdevīgāk ir notirgot vairāk ar mazāku peļņu. Tiesa gan, preču izvēle īsi pirms bodītes slēgšanas var būt niecīgāka, toties iespējas iepirkties lētāk palielināsies.

Saglabā vēsu prātu

Nereti ap pircēju sāk virpuļot vesels spiets - pārdevējs, viņa palīgi, sievas, bērni un citi, kas viens pār otru cenšas apliecināt izvēlētās preces kvalitāti. Šādos gadījumos rietumnieka dabiskā reakcija ir pēc iespējas ātrāk tikt prom no šīs jezgas, nereti pārmaksājot pat desmit reizes. Izeja šādā situācijā ir satraukuma neizrādīšana un koncentrēšanās tikai uz vienu no pārdevējiem. Turklāt vērts atcerēties, ka kaulēšanās ir lēns process. Pacenties neizrādīt pārāk lielu interesi par konkrēto preci un - pats galvenais - to, ka steidzies. Pat ja nav pārāk daudz laika, pārdevējs par to nedrīkst nojaust.

Nekad neatcel darījumu

Ja reiz esi izteicis savu piedāvājumu, neatsakies no tā. Pēc vienošanās par cenu centieni to vēl samazināt tiks uzskatīti par rupjību. Tāpat arī ir ļoti nepieklājīgi atteikties no darījuma, par ko esi vienojies. Ziņas par rupju pircēju izplatīsies zibensātrumā, un tavas izredzes vienoties par labu cenu citā bodītē, visticamāk, būs pagaisušas. Tādēļ kaulējies tikai gadījumā, ja patiešām vēlies kaut ko iegādāties, bet, ja vēlies pārtraukt šo procesu, dari to pirms panākta galīgā vienošanās par cenu.

Izturies ar cieņu

Daudzās valstīs kaulēšanās ir daļa no kultūras, tādēļ iedomība vai dusmas ir nevietā. Visdrīzāk, labvēlīga un draudzīga attieksme nodrošinās izdevīgāku iepirkšanos. Daudzviet var palīdzēt arī personiska pieeja un komplimenti, piemēram, "tu izskaties pēc jauka cilvēka" vai "man šķiet, ka tu esi izpalīdzīgs". Kaut arī pārdevējs labi saprot tavu patieso nolūku, šajā abpusējā teātrī tas nāks tikai par labu.

Tu jebkurā gadījumā pārmaksāsi

Pat ceļotāji ar daudzu gadu desmitu pieredzi kaulēšanās procesā ir spiesti atzīt, ka pārmaksā regulāri. Taču par to nav jāuztraucas - ja pārmaksātā summa ir niecīga, tu būsi palīdzējis tirgotājam, jo tas ir viņa iztikas avots, kurpretī tu jau esi varējis atļauties iztērēt ievērojamu naudas summu, lai nokļūtu šai vietā. Pārdesmit centu vai kāda eiro dēļ tu nekļūsi īpaši nabagāks.

Izpildi mājasdarbu

Kaulēšanās un tirgošanās tradīcijas dažādās valstīs ir atšķirīgas. Tādēļ jau pirms ceļojuma veic izpēti par konkrētās valsts un pat reģiona tradīcijām un īpatnībām. To vislabāk darīt ceļotāju forumos, kuru komentāru sadaļā ir atrodama izsmeļoša informācija gan par iepirkšanās niansēm, gan daudz ko citu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu