Baltijā atsevišķas pūļa finansēšanas platformas ir bumbas ar laika degli

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Lūka / LETA

Baltijas valstīs atsevišķas pūļa finansēšanas platformas ir bumbas ar laika degli, intervijā aģentūrai LETA atzina nebanku kreditētāja, kurš specializējas uzņēmumu apkalpošanā, "Capitalia" vadītājs Juris Grišins.

"Ir noteikts laiks, kad nozare spēj pašregulēties, un tad parādās kompānijas ar vājākiem ētikas standartiem un situāciju izmanto savā labā. Pašlaik pūļa finansējuma jomā pats platformas autors sevi regulē un nosaka, kas ir ētiski un kas ne. Daži to dara labi, daži to dara pieņemami un daži to dara ļoti slikti, uz krāpniecības robežas. Es te nemaz neminēšu tos, kuri jau ir pieķerti kā krāpnieki," pauda Grišins.

Viņš minēja, ka ir platformas, kuras, piemēram, ļoti neskaidri atklāj savus patiesos darbības rezultātus, darījumus ar saistītajām pusēm, un visādā citādā ziņā nodrošina zemu caurskatāmības līmeni. 

"Igaunijas presē šie jautājumi tiek cilāti biežāk, jo ir investori, kuri sūdzas, taču tie vienmēr ir bijuši lokāla rakstura notikumi. Daudzas platformas, kuras ir izveidotas Baltijā, pārsvarā turas uz līdzekļiem, kuri nāk no Rietumvalstīm. Kamēr skandāls nenāk no šīs puses, ietekme uz to darbību ir maz jūtama. Taču redzams, ka ir pat ne viena, bet virkne platformu, kuras slēpj vai nepatiesi norāda savus darbības rezultātus," sacīja Grišins.

Viņš minēja, ka Latvijā savulaik virzītais savstarpējo aizdevumu platformu regulējums apstājās tādēļ, ka Latvija bija iecerējusi veidot diezgan savrupu regulējumu, kurš bija ļoti stingrs. "Faktiski tas nozīmētu izveidot regulējumu, kurā pēc tam nedarbosies neviens uzņēmums," sacīja Grišins, piebilstot, ka tagad redzama Latvijas vēlme no sākuma sagaidīt kopīgās Eiropas Savienības vadlīnijas, lai nav tā, ka katrā valstī ir savs regulējums.

"Kopumā būtu jābūt vai nu ļoti precīzam pūļa finansējuma platformu regulējumam, vai arī ir jāpieprasa, lai tajās ieguldīt naudu var tikai profesionāli, finansēs izglītoti investori, kuri tiešām spēj pieņemt izsvērtus lēmumus. Pašlaik nav ne viena, ne otra. Rezultātā neprofesionāli investori iegulda naudu necaurskatāmās platformās. Kamēr nav notikusi liela eksplozija, visi pieņem, ka viss ir kārtībā. Taču, ja šāda eksplozija notiks, tad daudzi cilvēki zaudēs naudu," atzina Grišins.

Jau vēstīts, ka Igaunijā ir sākta kriminālizmeklēšana par, iespējams, krāpniecisku un pašlaik bankrotējušu pūļa finansēšanas platformu "Envestio", kuras īpašnieki un valdes locekļi ir no Latvijas un Igaunijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu