Apšaudes Hānavā: aizdomas, ka uzbrucējs bija labējais ekstrēmists (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Apšaude Vācijā
Apšaude Vācijā Foto: YANN SCHREIBER / AFP

Trešdienas vakarā Vācijas pilsētā Hānavā divās apšaudēs pie ūdenspīpes bāriem nogalināti deviņi cilvēki. Federālās prokuratūras pārstāvis apstiprinājis, ka pastāvot "pazīmes par galēji labēju motīvu", vēsta raidorganizācija DW.

"No tā, ko līdz šim esam uzzinājuši, ksenofobiski motīvi šķiet ticamākais variants," sacīja Hesenes iekšlietu ministrs Pēters Beits. 

Viņš atklāja, ka automašīna, ar kuru uzbrucējs pameta apšaudes vietu, piederēja 43 gadus vecam Vācijas pilsonim. Vietējie mediji uzbrucēju identificējuši kā Tobiasu R.

Aizdomās turamais atrasts miris kādā dzīvoklī, agrā ceturtdienas rītā paziņojusi policija.

Dzīvoklī tika atrasts vēl viena cilvēka līķis. Vācijas mediji ziņojuši, ka tā esot uzbrucēja 72 gadus vecā māte.

Aizdomās turamais bija mednieks, un ieroči viņam piederēja likumīgi. Līdz šim viņš nebija nonācis policijas uzmanības lokā.

Policija dzīvoklī atrada vēstuli, kurā aizdomās turamais uzņēmās atbildību par uzbrukumu.

Aizdomās turamais iepriekš publicējis sociālajos tīklos gandrīz stundu garu video, kurā izklāsta teoriju, ka Vāciju vada slepena aģentūra, kurai ir plašas pilnvaras. Video viņš arī negatīvi izteicies par imigrantiem no arābu valstīm un Turcijas.

Vācijas federālā prokuratūra pārņēmusi Hānavā notikušo uzbrukumu izmeklēšanu. 

Trešdienas vakarā Hānavā notika divas apšaudes, kurās tika nogalināti deviņi cilvēki. 

Pirmajā apšaudē pie bāra "Midnight" pilsētas centrā tika nogalināti trīs cilvēki, bet otrajā apšaudē pie "Arena Bar" - pieci cilvēki. Abi bāri atrodas aptuveni divus kilometrus viens no otra.

Uzbrucējs iegāja "Arena Bar" un nošāva piecus cilvēkus, kuri atradās ūdenspīpes smēķēšanai paredzētajā zonā. To vidū bija viena sieviete, ziņo "Bild".

"Upuri bija cilvēki, kurus mēs pazinām gadiem ilgi. Visi ir šokēti," aģentūrai DPA sacīja bāra vadītāja dēls, kurš uzbrukuma brīdī neatradās "Arena Bar" telpās.

DW raksta, ka vienu no ūdenspīpes bāriem bija iecienījusi Hānavas kurdu kopiena.

Nogalināto vidū ir ir pieci Turcijas pilsoņi, atsaucoties uz Turcijas vēstnieku Berlīnē, ziņo Turcijas valsts ziņu aģentūra "Anadolu".

Turcijas Ārlietu ministrija atsevišķā paziņojumā norādīja, ka Eiropā pieaug rasisma un ksenofobijas motivētu noziegumu skaits, un aicināts varasiestādēm cīnīties pret ksenofobiju.

49 gadus vecais Ali Menguceks raidzorganizācijai pastāstīja, ka trešdienas vakarā ar abām savām meitām esot gājis garām vienam no ūdenspīpes bāriem, kas atrodas pavisam netālu no viņa dzīvesvietas. Tur esot stāvējuši četri vīrieši, domājams, jaunāki par 40 gadiem.

"Es dzīvoju apmēram 50 metrus tālāk. Kad iegāju mājās un aizvēru durvis, dzirdēju sešus šāvienus. Tas notika apmēram sešas vai septiņas minūtes pēc tam, kad biju pagājis garām ar diviem maziem bērniem," stāsta Menguceks. "Es atvēru logu. Cilvēki skrēja un kliedza. Pēc apmēram piecām minūtēm ieradās policija."

Hānava, kur dzīvo aptuveni 10 000 cilvēku, atrodas Hesenes federālajā zemē apmēram 20 kilometrus no Frankfurtes pie Mainas.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu