Facebook slēdz kārtējo ar Krievijas varasiestādēm saistīto viltus profilu tīklu (3)

Evita Puriņa
, RE:BALTICA/RE:CHECK
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re:baltica

Februāra vidū Facebook aizvēris Krievijā radītu viltus profilu tīklu, kura uzdevums bija iespaidot sociālo tīklu lietotāju prātus vairākās tās kaimiņvalstīs, arī Latvijā. Tīkla veidotāji bijuši saistīti ar Krievijas militārās izlūkošanas dienestu GRU.

Kā norāda Facebook, tas likvidējis 78 neeksistējošu cilvēku Facebook profilus, 11 lapas, 29 grupas un 4 Instagram profilus.

Facebook slēgtos kontus analizējis sociālo tīklu pētniecības uzņēmums Graphika, kas atklāto aprakstījis plašāk. Vairums viltus kontu bija aktīvi 2016. un 2017.gadā, bet daļa – vēl to likvidēšanas brīdī, raksta Graphika. Galvenais uzbrukumu mērķis bija Ukraina, bet daļa aktivitāšu vērsta arī pret Baltijas valstīm, Moldovu, Baltkrieviju un citām.

Tīkla izplatītie vēstījumi atbilda tradicionālajam Krievijas valsts mediju naratīvam. Tajos slavēti prokremliski noskaņoti ārvalstu politiķi un uzbrukts sabiedrībā zināmiem cilvēkiem, kas iestājas par ciešākām attiecībām ar Rietumiem. Negatīvā gaismā parādītas organizācijas, kas nodarbojas ar kara noziegumu dokumentēšanu Sīrijas konfliktā.

Viltus konti tika izmantoti ne tikai, lai dalītos ar informāciju publiskā telpā, bet sūtītu Facebook ziņas un epastus žurnālistiem un citiem ar politiku saistītiem cilvēkiem.

Foto: Re:baltica

Katrā no Baltijas valstīm atklāts viens izdomāta cilvēka profils. Latvijā tāds bijis “Andrejs Perovskis, rīdzinieks, patriots”. Viņam līdzīgi kā citiem viltus profiliem, bija izveidots blogs Krievijā bāzētā interneta platformā cont.ws. Tajā tapis viņa raksts, kas runā par NATO bāzu izvietošanu Austrumeiropas valstīs un aliansei “stratēģiski svarīgo” dzelzceļa līniju Rail Baltica kā apdraudējumu Kaļiņingradai.

Arī viltus profils ar vārdu Kristin Liinar Igaunijā izplatījis dezinformāciju par Eiropas Savienības it kā nodarīto kaitējumu Igaunijai un iedzīvotāju neapmierinātību ar dzīvi ES. Savukārt Lietuvā it kā dzīvojošais, bet realitātē neeksistējošais Antanas Petrauskas ķengājies par Ukrainu. Šis profils dalījies arī ar rakstu, kas vainoja ASV Krievijas vēstnieka Turcijā nogalināšanā 2016.gada beigās.

Kā norāda Facebook, lai gan viltus kontu tīkla veidotāji savu identitāti slēpj, tam ir izdevies atklāt saikni ar Krievijas militārās izlūkošanas dienestu GRU. Tas arī norāda, ka konti slēgti nevis to izplatītā satura dēļ, bet darbības veida dēļ, proti, veidoti viltus profili, kas koordinēti vienotā tīklā.

Šī nav pirmā reize, kad Facebook slēdz ar Krievijas varas iestādēm saistītus kontus. 2019.gada sākumā tas aizvēra kopumā 364 lapas un neeksistējošu cilvēku profilus, aiz kuriem slēpās Krievijas valsts medija Sputnik darbinieki. Tīkls darbojās Baltijā, Centrālāzijā, Kaukāza valstīs un Austrumeiropā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu