Aizvēsturiskais kareivis ar mūsdienīgu "frizūru" un izteiktu dibenu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Mark Hall et. al/Antiquity 2020

Arheologi Skotijā izpētījuši antīku monolītu, uz kura iegravēts šķēpu turošs kareivis ar visai interesantu frizūru un izteiktu dibenu.

2017. gada septembrī strādnieki Skotijas ziemeļrietumos, gatavojoties būvēt jaunu ceļu, nejauši atklāja akmens monolītu, kas atradās vairāk nekā vienu metru dziļi zemē.

Akmens monolīts ir aptuveni 1,9 metrus augsts un 0,7 metrus plats. Uz vienas no tā pusēm attēlota cilvēka figūra ar šķēpu vienā rokā un izteiktu dibenu, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Antiquity”.

Akmens virsma bija daļēji sadalījusies gabalos, un daļa no iegravētā zīmējuma bija izdzisusi. Tomēr, pateicoties 3D attēlveidošanas tehnoloģijām un fotogrammetrijai, arheologiem izdevās rekonstruēt oriģinālo monolīta dizainu. Nav skaidrs, vai šī figūra tika attēlota kaila, jo padzisušas līnijas pie kareivja potītēm varētu liecināt, ka tam sākotnēji bijuši apavi vai bikses, vēsta "Live Science".

Akmens bija aprakts pie apļveida grāvja, kas varētu liecināt par to, ka monolīts bija daļa no apbedījumu vietas.

Monolītu izveidoja pikti – ķeltu valodā runājoša tauta, kas apdzīvoja Skotijas austrumus un ziemeļus.

Romas vēlīnajā periodā pikti palīdzēja nosargāt tagadējās Skotijas teritoriju pret daudziem romiešu uzbrukumiem. Savukārt agrīnajā viduslaiku periodā karš piktiem ieņēma ļoti nozīmīgu lomu tajā, kā tie organizē savu sabiedrību.

No vēstures avotiem un literatūras mēs zinām, ka kareivis ir nozīmīga sabiedrības daļa. Tā ir centrālā varas un spēka daļa. Pikti kareivja dzīvesstilu pieņēma kā pretošanās formu pret Romas Impēriju, tomēr vēlāk karš kļuva par atslēgas punktu to kultūrā.

Nav īsti skaidrs, ko šis un citi iepriekš šajā teritorijā atainotie kareivju gravējumi reprezentē. Iespējams, tie ir kādu dievu vai reliģisku figūru atainojumi saskaņā ar piktu uz karu orientēto ideoloģiju.

Šis akmens monolīts ir tikai viens no trīs piktu monolītiem, kas atrasti šajā teritorijā un uz kuriem ir iegravētas kareivju figūras. Tomēr pastāv vairāki monolīti, uz kuriem attēloti abstrakti dzīvnieku simboli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu