Gada sākumā ievērojami aktivizējušies auto zagļi (4)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Automašīna pilsētā
Automašīna pilsētā Foto: Pixabay

2020. gada sākumā ievērojami palielinājies auto zādzību skaits, liecina apdrošināšanas sabiedrības BALTA (PZU grupa) KASKO atlīdzību dati. Proti, kopš gada sākuma līdz februāra vidum nozagtas jau 16 sabiedrībā apdrošinātas automašīnas nepilnu 200 000 eiro vērtībā. 

Salīdzinājumam – pērn šajā pašā periodā nozagti vien seši spēkrati. Apdrošinātāji atklāj, ka pārsvarā zagtie auto tiek izjaukti detaļās tālākai pārdošanai Latvijā vai Lietuvā. Bet vienā no gadījumiem zagtais auto no Latvijas aizceļojis pat līdz Omskai Sibīrijā.

Visaktīvāk autozagļi uzdarbojas Rīgā, sevišķi Imantā, Juglā un Purvciemā. Viņu redzeslokā pie tam nebūt nenonāk tikai jauni un ekskluzīvi auto – tiek zagtas pat dažus simtus eiro vērtas automašīnas. Visbiežāk zagļus interesē 2007.– 2011. gada izlaiduma BMW un Audi automobiļi, kuru detaļas tirgū ir ļoti pieprasītas.

“BALTA statistika liecina, ka visvairāk zog apmēram 5 - 10 gadus vecus auto vidēji nepilnu 12 000 eiro vērtībā. Salīdzinoši neliela daļa no zagtajiem auto ir iecerēti tālākai pārdošanai. Lielākoties zagtās automašīnas tiek izjauktas, jo tirgū ir ļoti pieprasītas konkrētu modeļu detaļas, kas arī nosaka zagļu interesi par noteiktām automašīnām,” stāsta apdrošinātāja Transporta produktu un risku parakstīšanas pārvaldes vadītājs Kristaps Liecinieks, norādot, ka zagļi darbojas ļoti ātri, par ko liecina gadījumi, kad auto tiek atrasts drīz pēc zādzības, bet tas jau ir izjaukts.

Arī šogad nozagto auto klāstā puse – astoņi – ir BMW markas automobiļi ar 2004.– 2010. izlaiduma gadu, kā arī trīs Audi ar 2009. un 2010. izlaiduma gadu.

“Visbiežāk zagļi noskata automašīnas, kuras nav aprīkotas ar mūsdienīgām pretaizdzīšanas iekārtām. Desmit gadus un vecākiem auto uzstādītās pretaizdzīšanas ierīces ir novecojušas, zagļi tās jau sen ir apguvuši un iemācījušies apiet,” - tā Kristaps Liecinieks.

Tāpat ieteicams atcerēties par automašīnas detaļu marķēšanu, jo ar tādām zagļi bieži vien nevēlas riskēt, tā kā šādas detaļas pēc auto izjaukšanas ir mazvērtīgas un vieglāk identificējamas otrreizējā tirgū. Tāpat automašīnu būtu ieteicams novietot apsargātā autostāvvietā, pa perimetru noslēgtā teritorijā, garāžā, labi apgaismotās un ar novērošanas kamerām aprīkotās vietās.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu