LAMB: satiksmē bojāgājušo skaitu var samazināt par 50%, taču valstu valdībām jādara daudz vairāk (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Pasaules valstu valdībām ir daudz vairāk jādara, lai sasniegtu ambiciozo mērķi – līdz 2030. gadam par 50% samazinātu bojāgājušo skaitu ceļu satiksmes negadījumos. Tas ir galvenais secinājums pēc starptautiskās nevalstisko organizāciju konferences, kas 17. un 18. februārī notika Stokholmā un kuru organizēja Globālā satiksmes drošības nevalstisko organizāciju alianse (The Global Alliance of NGOs for Road Safety).

Latvijas Automoto biedrība (LAMB) ir viena no 240 alianses dalīborganizācijām.

Konferences dalībnieki uzsvēra, ka satiksmes negadījumos gūtas nāvējošas traumas ir kļuvušas par astoto izplatītāko jauniešu nāves cēloni, un aicināja parakstīt īpašu deklarāciju (People’s Declaration), kuru līdz šim atbalstījuši jau vairāk nekā 50 000 pasaules iedzīvotāju 93 valstīs. Strauji augošais deklarācijas parakstītāju skaits apliecina, ka cilvēkiem nav vienaldzīga drošība uz ceļiem un ka viņi nav apmierināti ar valdību darbu satiksmes drošības stiprināšanā. Arī LAMB aicina Latvijas iedzīvotājus parakstīt deklarāciju, tādējādi sniedzot savu ieguldījumu.

Foto: Publicitātes foto

Konferences dalībnieki izplatīja īpašu ziņojumu (The Day Our World Crumbled: The Human Cost of Inaction on Road Safety), kurā valstu valdībām tiek pieprasīta aktīvāka rīcība, lai samazinātu ievainoto un bojā gājušo skaitu ceļu satiksmē. Konferencē piedalījās un tās mērķus atbalstīja arī ANO īpašais sūtnis satiksmes drošības jautājumos, Starptautiskās automobiļu federācijas (FIA) prezidents Žans Tods.

Konferences ietvaros Stokholmas dzelzceļa stacijā notika plaša satiksmes drošībai veltīta izstāde, kurā viens no eksponātiem demonstrēja dubultos standartus auto būvniecībā. Tika salīdzināti bojājumi vienas un tās pašas automašīnas markas un modeļa konstrukcijās pēc sadursmes testa. Tie būtiski atšķīrās automašīnai, kas gatavota Eiropas tirgum, un automašīnai, kas gatavota valstij ar zemāka līmeņa drošības prasībām. Tas apliecina, ka dubultie standarti ir ne tikai pārtikas rūpniecībā, bet arī autobūvē, kurā vienādu modeļu drošības aprīkojums un izpildījums atšķiras atkarībā no tās valsts, kurā spēkratu paredzēts pārdot. Savukārt īpaša izstādes instalācija, kurā bija vairāki simti kurpju pāru, simboliski atgādināja par 3700 dzīvībām, kuras katru dienu iet bojā uz ceļiem pasaulē.

Foto: Publicitātes foto

Starptautiskā nevalstisko organizāciju pārstāvju tikšanās bija pirms 3. Globālās ministru konferences, kas 19. un 20. februārī notiek Stokholmā. Tajā piedalās satiksmes ministri un citi valdību pārstāvji no 80 valstīm, kuru dienas kārtībā ir rūpes par satiksmes drošību. Nozīmīgajā starptautiskajā pasākumā, kas notiek ar ANO atbalstu, pasaules valstu valdību pārstāvji meklē veidus, kā būtiski samazināt satiksmes negadījumos cietušo un bojā gājušo skaitu. Nevalstisko organizāciju pārstāvji, kuri tikās pirms ministru konferences, iezīmēja svarīgākos satiksmes drošības riskus, tādējādi sagatavojot savus secinājumus, lai tos ņemtu vērā ministru konferences dalībnieki.

Globālā satiksmes drošības nevalstisko organizāciju alianse, kuras sastāvā ir LAMB, tika dibināta 2012. gadā, un tās dalīborganizācijas ir 90 valstīs. Tās misija ir izplatīt zināšanas par drošu satiksmi un aizstāvēt cietušo tiesības. Tā nodarbojas ar tīklošanu un informācijas izplatīšanu, aizstāvību un atbalstu, kā arī palīdz vietējām nevalstiskajām organizācijām stiprināt to kapacitāti.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu