Beļģijā zem baznīcas atrastas cilvēku kaulu sienas (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Kauli, visticamāk, ir ņemti no senas kapsētas, kas pirms gadu simtiem tika nolīdzināta.

Beļģijas pilsētas Gentes baznīcā atrastās cilvēka kaulu sienas sastāv no pieaugušu cilvēku augšstilbu un apakšstilbu kauliem. Sienas starpposmi savukārt bija pildīti ar cilvēka galvaskausiem, no kuriem daudzi ir fragmentāri, izdevumam "Live Science" ziņoja arheologi, kas veica izrakumus pirms baznīcas pārbūves.

Spokainās struktūras, visticamāk, izveidoja cilvēki pirms simtiem gadu - pēc tam, kad bija iztīrījuši vecu kapsētu, lai atbrīvotu vietu jauniem apbedījumiem vai jaunām baznīcas piebūvēm.

“Kad tu izvāc vecu kapsētu, kaulus nevar tā vienkārši izsviest. Ņemot vērā, ka kristieši ticēja augšāmcelšanai, kauli bija ķermeņa svarīgākā daļa,” skaidroja arheologs Rūbens Vilārts.

Ar radioaktīvā oglekļa datēšanas metodi zinātnieki noskaidroja, ka kauli ir no 15. gadsimta otrās puses, bet sienas, visticamāk, uzbūvētas vēlāk – 17. gadsimtā vai 18. gadsimta sākumā.

Foto: EPA/Scanpix

Šo versiju atbalsta arī vēsturiskie dokumenti. Vienā no avotiem pieminēts, ka baznīcas kapsēta tika iztīrīta 16. gadsimta pirmajā pusē un vēlreiz pēc 1784. gada, kad tajā pārstāja apglabāt jaunus līķus.

“Beļģijā mēs neko līdzīgu neesam atraduši. Lielākā daļa kapsētu sastāv no milzīgām bedrēm, kas slāņu slāņiem piepildītas ar cilvēku kauliem. Mēs nekad nebijām redzējuši tādas struktūras kā šeit,” stāstīja pētnieki.

Lai kurš arī izveidoja šīs sienas, tas tika darīts steigā, jo netika izmantoti mazāki vai trauslāki kauli, piemēram, ribas, mugurkauli, plaukstu vai pēdu kauli. Arheologi arī saka, ka viņiem neizdevās atrast nevienu rokas kaulu.

“Šīs sienas sastāv tikai no kāju kauliem. Tagad mēs cenšamies noskaidrot, kas lika tā rīkoties,” piebilda pētnieki.

Sienā novēroti tikai pieaugušu vīriešu un sieviešu kauli, un izskatās, ka bērnu kaulu tur nav. Tas konfliktē ar faktu, ka tajā laikā bērnu mirstība bija ļoti liela. Tomēr iemesls tam varētu būt tāds, ka bērnu kauli ir pārāk mazi un trausli, lai praktiski noderētu sienai.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu