Video atklāj, ar kādām "burvestībām" Mercedes F-1 komanda lūko tikt pie uzvarām (1)

TVNET Auto
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix. TVNET kolāža

Līdz Formula 1 jaunās sezonas sākumam Austrālijā atlikušas vien trīs nedēļas, un šo laiku čempionāta dalībnieki izmanto, lai pierastu pie jaunajām formulām, kam starpsezonā veikti daudzi uzlabojumi. 

Lai spētu konkurēt un cīnīties par augstākajām vietām Formula 1 čempionātā komandu inženieriem nepārtraukti ir jādomā par inovācijām un kā tās ieviest dzīvē, nepārkāpjot striktos Starptautiskās Automobiļu federācijas (FIA) noteikumus.

Vislielākie eksperti legālu jaunievedumu jomā, acīmredzot, strādā Mercedes komandā, kas, sākot no 2014.gada, izcīnījusi sešus Konstruktoru kausus pēc kārtas un neplāno apstāties. Kā komandai un tās pilotiem Lūisam Hamiltonam, Valteri Botasam veiksies, rādīs gaidāmā sezona, kas 15.martā sāksies ar Austrālijas Lielās balvas izcīņu Melburnā. Taču pirmssezonas testi, kas patlaban norisinās Barselonā, liek domāt, ka Mercedes vienībai atkal būs solīti priekšā.

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Proti, Lūisa Hamiltona formulas kokpita kameras uzņemtajos video redzams, kā pilots taisnajos Katalonijas trases posmos stūri nedaudz pavelk uz savu pusi, bet pirms pagrieziena to iestumj atpakaļ sākuma pozīcijā.  

Nezinātājam pirmajā mirklī varbūt šķitīs, ka stūres mehānisms ir sabojāts, tomēr patiesībā šīs kustības ir apzinātas, un ir daļa no jaunās DAS (Dual Axis Steering jeb divu asu stūres iekārtas) sistēmas. 

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Kā skaidro Formula1.com, mūsdienu formulām priekšējie riteņi ir sagāzti nedaudz ieslīpi ar apakšējo daļu tālāk no formulas garenass. Tā tiekot panākts, ka pagriezienos priekšējās riepas maksimālo saķeri iegūst ar nelielu aizturi un arī slodze uz aizmugurējām riepām nav pēkšņa, kas varētu negatīvi ietekmēt bolīda stabilitāti. 

Ar DAS sistēmu priekšējie riteņi normālos apstākļos aizvien ir ieslīpi, un vadāmība pagriezienos nezūd. Taču taisnajos trases posmos pilots var stūri pievilkt sev tuvāk, riteņi iztaisnojas un riepas silst vienmērīgi visā platumā nevis iekšmalā vairāk un ārmalā mazāk. Vai no šī risinājuma būs taustāms labums, rādīs laiks un uz to norāda arī Mercedes komandas tehniskais direktors Džeimss Alisons, piebilstot, ka ar FIA par DAS sistēmu runāts jau sen un tai vajadzētu būt absolūti legālam jaunievedumam. Lūiss Hamiltons tikmēr piebilst, ka viņam kā pilotam DAS un stūres stumdīšana šurpu turpu nekādus apgrūtinājumus nerada.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu