Kazahstānā aizturēti 200 opozīcijas protestētāji

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Kazahstānas lielākajā pilsētā Almati, kur divas opozīcijas organizācijas sestdien aicināja atbalstītājus pulcēties protesta akcijās pret valdību, policija aizturējusi aptuveni 200 aktīvistus.

Ziņu aģentūras AFP korespondents bija liecinieks tam, kā Almati policija aiztur aptuveni 30 nereģistrētās Demokrātiskās partijas aktīvistus, kas sestdien mēģināja sarīkot protesta akciju.

Kā pastāstīja aculiecinieki, policija aizturējusi līdz pat 70 cilvēkiem, kas bija ceļā uz pilsētas laukumu, kur šī organizācija vēlējās rīkot akciju.

Policija aizturēja daudzus cilvēkus, kas bija ieradušies uz aizliegtās organizācijas "Kazahstānas demokrātiskā izvēle" pieteikto demonstrāciju.

Vietējās un starptautiskās cilvēktiesību organizācijas ilgstoši kritizē autoritāro Kazahstānu par demonstrācijām noteiktajiem striktajiem ierobežojumiem.

Kinematogrāfists un viens no redzamākajiem Demokrātiskās partijas aktīvistiem Žanbolats Mamajs tika aizturēts jau piektdien, un viņam piespriestas trīs dienas administratīvajā apcietinājumā.

Kā piektdien AFP pa telefonu pastāstīja Mamajs, "vismaz desmit" viņa organizācijas biedriem šonedēļ piespriestas līdz piecām dienām apcietinājumā, un tas noticis, lai nepieļautu Demokrātiskās partijas konferences norisi.

Viņš pats tika aizturēts vēlāk tajā pašā dienā.

Protestētāji sestdien Demokrātiskās partijas demonstrācijā sauca: "Brīvību Mamajam!" Aizturēto aktīvistu vidū bija arī Mamaja dzīvesbiedre žurnāliste Inga Imanbaja, kas ir mazuļa gaidībās.

Vēlāk viņa tika atbrīvota.

Kazahstānas tiesa 2018.gadā aizliedza organizāciju "Kazahstānas demokrātiskā izvēle", pasludinot to par ekstrēmistisku, un prokuratūra piektdien brīdināja pilsoņus, ka ir nepieļaujami piedalīties organizācijas protesta akcijās.

"Kazahstānas demokrātiskā izvēles" līderis Muhtars Abljazovs, kas dzīvo Francijā, pateicās prokuratūrai par "reklāmu" pirms demonstrācijas.

Bijušais enerģētikas ministrs un baņķieris, kas ilgu laiku bijis opozīcijā Kazahstānas režīmam, sacīja, ka tiesas spriedums ir iegansts, lai izvērstu represijas pret organizāciju.

Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs drīz pēc tam, kad pērn amatā bija nomainījis Nursultanu Nazarbajevu, solīja reformēt likumus par pulcēšanās brīvību.

Tiesa gan, pilsoniskās sabiedrības organizācijas paudušas neapmierinātību ar jauno likumprojektu, kas, kā skaidro aktīvisti, noteiks jaunus ierobežojumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu